Rändteater

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lavakunstiühingu Rändteater)

Rändteater ehk Lavakunsti Ühing "Rändteater" oli aastatel 1926–1928 Tallinnas tegutsenud teatritrupp, mille repertuaaris olid eeskätt sõnalavastused[1].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

August Sunne eestvedamisel pidasid mitmed näitlejad Vanemuisest lahkumise ja rändteatri loomise plaane.[viide?] Rändteater koosnes Vanemuisest lahkunud näitlejatest, kes pidasid au sees printsiipe, millele ka Karl Menning oli tuginenud.[viide?]

Lavakunsti Ühing "Rändteater" registreeriti 14. detsembril 1926. Teater pühendus maarahvale etenduste andmisele. Rändteatri esimene ringreis algas 19. jaanuaril 1927. Mängiti täissaalidele ning oma üllatuseks avastati, et maal ja väikelinnades oli suur nõudmine just tõsisema repertuaari järele[viide?]. Menule ja innule vaatamata oli noor teater majanduslikes raskustes[viide?].

Pärast August Sunne lahkumist Rändteatrist hakati rääkima teatri ühendamisest Draamastuudio Teatriga[viide?]. 1928. aastal ühineski teater Draamastuudio Teatriga (praegune Eesti Draamateater).[1][2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 EE 12. köide, 2003: 490.
  2. Toimik Lavakunsti Ühingu "Rändteater" sulgemise kohta. Siseministeeriumi Politseitalitus. Üldbüroo. Politseitoimkond.