Laurentz Numensi maja

Allikas: Vikipeedia

Laurentz Numensi maja, ka Laurens Numensi maja[1], oli 17. sajandi keskel ehitatud kolmekorruseline barokk-klassitsistlik elumaja Narva vanalinnas endisel Viru tänaval (Viru 13). See hävis märtsipommitamises 1944. aastal.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Maja oli üks esimesi uusaja hooneid Narvas, see ehitati 1650.–1652. aastal, kolmas korrus lisati 1667. aastal[2]. Ehitise lasi püstitada Narva linnapea Laurentz Numens[3]. Kunstiajaloolase Sten Karlingi arvates oli ehitusmeistriks Zacharias Hoffmann vanem[4]. 1656.–1659. aastal asus hoones magistraat[5]. 1935. aastal asutas Georg Saharov tühjalt seisnud majja hotelli Peterburg[6]. Hoone sai oluliselt kannatada 1944. aasta märtsipommitamises, kuid portaal jäi terveks; varemed lammutati 1950. aastatel.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Korrapäraste proportsioonidega kolmekorruseline fassaad oli kujunduselt lakooniline ja liigsete detailideta, selle peamine pilgupüüdja oli kõrge raidportaal, mis ulatus algul läbi kahe korruse katusesimsini[7]. Autoriks peetakse Jakob Preussi. Portaal oli viie lõvimaskarooniga kaunistatud ümarkaarega, mida kummaltki küljelt piirasid kaks rustikapinnaga liseeni. Liseenidele toetus rõhtliist, mille väljal olid barokses dekooris vapid, kartušš, tekstiriba ja aastaarv 1650. Portaali viklites olid putofiguurid. Liseene ääristas lopsakas barokne pahkmikornament. Portaali kohal asetses kahele hermpilastrile või karüatiidile toetuv murdvoluutfrontooniga, tekstiribaga ja tipuobeliskiga supraport.[8] Rikkaliku kujundusega raidportaal oli eeskujuks nii mõnegi hilisema portaali, näiteks Levin Numensi maja portaali loomisel[9].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]