Lapmežciems

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Lapmežciemsi valla külast; samanimelise küla kohta Dundaga vallas vaata artiklit Lapmežciems (Dundaga vald)

Lapmežciems

Elanikke 1305 (2020)[1]

Koordinaadid 57° 0′ N, 23° 31′ E
Lapmežciems (Läti)
Lapmežciems

Lapmežciems on küla (läti keeles lielciems) Lätis Tukumsi piirkonnas, Lapmežciemsi valla halduskeskus. Lapmežciems asub Liivi lahe ja Kaņierise vahel merepinnast 4 meetri kõrgusel. Lapmežciems jääb endisest piirkonnakeskusest Smārdest 23 ja Riiast 48 kilomeetri kaugusele.

Küla kohale tekkis asustus II-III sajandil enne Kristust, tegemist on vanima Läänemere ääres asuva asustatud kohaga Läti aladel. Selle vana saksakeelne nimekuju oli Lappemezch. Vana kalurite küla on nime saanud ilmselt seal kasvanud suurte lehtpuude järgi. [2] Nõukogude perioodil oli küla kohaliku kalurikolhoosi Selga keskasulaks. Aastail 2006–2009 kuulus küla Lapmežciemsi piirkonda, aastail 2009–2021 aga Engure piirkonda.

Kultuurimälestistest on riikliku kaitse all Siliņupe asulakoht ja Kaņierise linnamägi.[3] Kohaliku kaitse all on Lapmežciemsi väljak viie võrgukuuriga ja Paugase keskaegne kalmistu.[4]

Külas kasvab looduskaitsealune pärn ümbermõõduga 4,4 meetrit. Lapmežciems jääb Ķemeri rahvusparki.[5]

Külas asuvad põhikool, raamatukogu,[6] rahvamaja ja vallavalitsus. Seal asub ka koduloomuuseum. Külas asuvad Kalna iela, Jaunā iela, Lukstiņi, Lapmežciemsi ja Zivju fabrika bussipeatus.[7]

2018. aastal oli külas 1277 elanikku, 2020. aastal 1305.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]