Lamamootor

Allikas: Vikipeedia
Vasakul: 180 lamamootor. Paremal: boksemootor

Lamamootor (inglise keeles flat engine) on kolbmootori tüüp, millel silindrid asuvad horisontaalselt kahel pool väntvõlli. Tinglikult võib lamamootorit nimetada ka 180° nurgaga V-mootoriks. Tänapäeval on levinuim lamamootori tüüp boksermootor, millel on erineva ehitusega väntvõll.

Boksermootor[muuda | muuda lähteteksti]

Boksermootori animatsioon

Boksermootor (saksa boxermotor, inglise boxer engine) on kolbmootor, mille kolvid kinnituvad erinevate väntvõlli kaelte külge ning need liiguvad üheaegselt sisse- ja väljapoole (kolvid piltlikult öeldes "poksivad" omavahel).

Boksermootoreid toodetakse tänapäeval nii 4- kui ka 6-silindrilisi. Lisaks erinevale silindrite arvule toodetakse nii vabalthingavaid kui ka turboga mootoreid.[1]

Boksermootor erineb V- ja ridamootoritest selle poolest, et mootor on paremini tasakaalus. Kuna kolvid tasakaalustavad üksteist, pole vaja vibratsioone summutavaid süsteeme. Seetõttu tekitab boksermootor vähem vibratsiooni, vedelikud liiguvad paremini ja efektiivsus on suurem. Tänu erilisele disainile on võimalik paigutada käigukast otse mootori taha, mis suurendab jõuülekande sümmeetriat.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese boksermootori patenteeris Karl Benz aastal 1896.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "SUBARU boxer engine". Veebileht 2019-17-05."
  2. "Boxer engine history". Arhiivitud originaalist (PDF). Stuttgart 2007-01-02."