Lahkulööja (film)

Allikas: Vikipeedia
Lahkulööja
Žanr ulmefilm, märulifilm
Režissöör Neil Burger
Stsenarist Evan Dougherty
Operaator Alwin H. Küchler
Helilooja Junkie XL
Peaosades
Monteerija
Produtsent
Filmistuudio Summit Entertainment
Levitaja Lionsgate
Aasta 2014
Esilinastus
  • 21. märts 2014 (USA)
  • 28. märts 2014 (Eesti)
Kestus 140 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Eelarve 85 mln dollarit
Järgnev Lahkulööja sari: Mässaja
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Lahkulööja" (inglise keeles "Divergent") on 2014. aasta Ameerika Ühendriikide ulme- ja märulifilm, mis põhineb Veronica Rothi romaanil "Lahkulööja". Filmi režissöör on Neil Burger ning stsenarist Evan Dougherty. Peaosades on Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q, Kate Winslet. "Lahkulööja" linastus Eestis 28. märtsil 2014 ning sellele järgnev film "Mässaja" 20. märtsil 2015.[1]

Sisukokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Tulevikumaailmas on kõik inimesed jagatud viide kilda: Siirad, Isetud, Kartmatud, Erudiidid ja Sõbralikud. Igal aastal peavad kõik kuueteistaastased valimispäeval valima ühe killa, millele pühendavad nad terve oma ülejäänud elu. Peategelane Beatrice (Shailene Woodley) saab teada, et ta on Lahkulööja ning ei sobi ühtegi kilda. Selle saladuse avalikuks tulemisel võib teda oodata surm. Beatrice valib Kartmatute killa ning katsete ajal võtab ta endale nimeks Tris. Kandidaatide vastupidavus pannakse proovile kolmes katses: füüsilises, vaimses ning selles, kus pidi oma hirmudega silmitsi seisma. Kandidaadid pidid üksteisega võitlema ning nende tulemused kanti tabelisse. Kui keegi neist jäi tabelis viimaste sekka, pidid nad minema nn kodututeks.

Hiljem tekib Trisil armusuhe oma treeneri Nelja ehk Tobias Eatoniga (Theo James). Neljal oli selline nimi, kuna tal oli ainult neli hirmu: kõrgused, süütu inimese tapmine, kitsad ruumid ning tema isa. Nagu ka Tris, oli Neli pärit Isetutest, kuid vahetas kilda, kuna tema isa peksis teda.

Tänu sellele, kuidas ja kui ebatavaliselt Tris oma katsed ära tegi, sai Neli aru, et ta on Lahkulööja. Katsete ajal saab Tris teada, et Erudiidid kavatsevad rünnata Isetuid ning, et Erudiitide juht Jeanine (Kate Winslet) teeb koostööd Kartmatute killa juhi Ericuga (Jai Courtney). Et rünnata Isetuid, kasutab Jeanine sõdalastena Kartmatuid. Peale viimast sisseastumiskatset süstitakse kõigile Kartmatutele kiip. Eric väidab, et see on jälitusseade selleks juhuks, kui keegi peaks ära kaduma. Trisi peal kiip ei töötanud, kuna ta oli Lahkulööja. Selleks, et ellu jääda, peab Tris minema koos ülejäänud kiibistatud Kartmatutega. Olles rongi peal leiab Tris sealt Nelja ning saades teada, et ka tema on ärkvel, tähendab see seda, et Neli on samuti Lahkulööja. Tris ja Neli hakkavad koos põgenema. Trisile tuleb appi ka tema ema, kes on samuti Lahkulööja ning hiljem tuleb appi ka tema isa. Kahjuks saavad Trisi vanemad tütart aidates surma, kuid Tris võtab ennast peale rasket üleelamist kokku ning lõpuks põgeneb koos Neljaga.[2][3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Divergent movie earns 56 million weekend premiere sequel)" (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 31. märts 2014. Vaadatud 3. märtsil 2021.{{netiviide}}: CS1 hooldus: robot: algse URL-i olek teadmata (link)
  2. "Ulakass 2015 võistlustöö" (pdf). Ulakass.
  3. "Divergent(2014)" (inglise). IMDB.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]