Lõuna-Korea lipp

Allikas: Vikipeedia
? Korea Vabariigi riigi- ja rahvuslipp. Proportsioonid 2:3.

Lõuna-Korea lipp on Lõuna-Korea riigilipp. See on valge; keskel on ülalt punane ja alt sinine yin-yangi sümbol; valge välja igas nurgas on erinev must kolmejooneline gua Yijingist (Hiina "Muutuste raamatust").

Lipu proportsioonid on 2:3.

Lipu nimi on korea keeles Taegeukgi (태극기; 太極旗).

Lipu mõtles välja Korea suursaadik Jaapanis Bak Yeong-hyo. Korea kuningas Gojong kuulutas 6. märtsil 1883 selle lipu Korea sümboliks.

Tähendus[muuda | muuda lähteteksti]

Valge taust sümboliseerib valgust ja puhtust ning väljendab rahuarmastust.

Neli kolmjoont lipul on:

  • Jõud (☰; geon (건; 乾) korea keeles = taevas (天);
  • Sära (☲; ri (리; 離)) = tuli (火), päike ja yang;
  • Kuristik (☵; gam (감; 坎)) = vesi (水), kuu ja yin;
  • Põld (☷; gon (곤; 坤)) = maa (地).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lõuna-Korea lipp

Lipu järele tekkis vajadus, kui Korea valmistas ette kaubanduslepingut USA-ga, mis valmis 22. mail 1882 ja millele kirjutati alla 6. juunil 1882.

Kuigi Hiina soovis, et Korea lipul oleks draakon, eelistas Korea kujutada lipul iidset sini-punast yin-yangi sümbolit valgel taustal. Sellest sai ajutine riigilipp taegeuk. Hiljem lisati kaheksa trigrammi ümber taegeuk'i ringi. Nõnda saadud Taegeukgi oli mõnda aega riigilipuks.

Septembris 1882 määras kuningas Gojong oma suursaadikuks Jaapanisse Bak Yeoung-hyo. Jaapanisse suunduva laeva pardal joonistas Bak taegeuk'i ringiga lipu, milles ta kasutas kaheksa trigrammi asemel nelja. Seda lippu hakkas ta 25. septembril kasutama. 3. oktoobril kandis ta sellest muudatusest ametlikult ette kuningas Gojongile, kes 6. märtsil 1883 kuulutas selle ametlikult riigilipuks.

Täpseid juhiseid lipu valmistamiseks tookord ei antud. Alles 29. juunil 1942 sätestas Korea ajutine eksiilvalitsus riigilipu valmistamise täpse viisi, kuid see ei saanud Jaapani okupatsiooni ajal kodumaal laialt teatavaks. Jaanuaris 1949 moodustas Korea Vabariigi valitsus erikomisjoni, mis 15. oktoobril avaldas lipu valmistamise korra.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]