Kárpathose saar

Allikas: Vikipeedia
Kárpathos
Vaade Pigadiale
Vaade Pigadiale
Ümbritseb Egeuse meri
Saarestik Dodekaneesid
Koordinaadid 35° 35′ N, 27° 8′ E
Pindala 300,152 km²
Kõrgeim koht
Lástos (1220 m)
Elanikke
6216 (2011)
20,7 in/km²

Kárpathos (kreeka keeles Κάρπαθος) on Kreekale kuuluvate Dodekaneeside suuruselt teine saar, mis asub Egeuse mere kaguosas. Koos lähedal asuva väiksema Saría saarega moodustab ta Kárpathose valla, mis on Kárpathose piirkonnaüksuse osa. Selle kauge asukoha tõttu on Kárpathose saarel säilinud paljud omapärased riietumistavad, kombed ning Kreeta ja Küprosega sarnane murre. Ladina keeles on saare nimi Carpathus, itaalia keeles Scarpanto ja türgi keeles Kerpe.

Giacomo Franco koostatud Kárpathose saare kaart (1597)

Saar paikneb Rhodose saarest umbes 47 km edelas, Vahemere osas, mida nimetatakse Kárpathose mereks (ladina keeles Carpathium Mare). Kárpathose saar on Kreeta mere idapiir.[1]

Kárpathose saare kõrgeim koht on Lástose mägi (1220 m). Saarel on kümme küla. Pealinn ja peamine sadam Pigadia (ametlik nimi Kárpathos) asub saare kaguosas. Selle ümbruses on Menetési, Arkása, Apéri, Voláda, Óthose ja Pylési küla. Saare põhjaosas paiknevad Mesochóri, Spóa ja Ólympos. Ólympose küla on huvipakkuv folkloori ja arhitektuuri poolest. Saarel on kaks sadamat: Kárpathos ja Diafáni saare põhjaosas.

Varem oli Saría saar Kárpathose saarega ühendatud, aga maavärina tagajärjel on nad nüüd lahutatud. Saarel on säilinud palju olulisi antiikmälestisi.

Kárpathose saare ilmajaamas ja Ierápetra ilmajaamas on mõõdetud Kreeka aasta keskmise temperatuuri rekord 20,1 °C (1950–1960, 1970–1975).[2]

2011. aasta vallareformiga moodustati Kárpathose ja Ólympose vallaüksusest nüüdne Kárpathose vald.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Peter Saundry, C.Michael Hogan & Steve Baum. 2011. Sea of Crete. Encyclopedia of Earth. Eds.M.Pidwirny & C.J.Cleveland. National Council for Science and Environment. Washington DC.
  2. "The Climate of Magouliana of Arcadia" (PDF). The Climate of Magouliana of Arcadia (in Greek). See table 4, page 19. Academy of Athens, Research centre for Atmospheric Physics and Climatology. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 21.07.2011. Vaadatud 15.02.2011.