Kuus Igamehe monoloogi

Allikas: Vikipeedia

"Kuus Igamehe monoloogi" (saksa Sechs Monologe aus Jedermann) on Šveitsi helilooja Frank Martini 1946. aastal loodud laulutsükkel.

Kui helilooja sõber, bariton Max Christmann, palus heliloojal kirjutada talle mõned laulud, ei suutnud Martin kohe leida talle sobivat luuleteksti. Kuna ta oli aga plaaninud kirjutada ooperi Hugo von Hofmannsthali igal aastal Salzburgi festivalil etenduva näidendi "Igamees" (Jedermann) ainetel, siis otsustas ta võtta näidendi tekstist kuus monoloogi.

Näidend "Igamees" räägib mehest kui inimkonna koondportreest, kes seisab surma hetkel silmitsi oma Loojaga. Ei sõbrad, sulased, raha ega kuld aita tal otsustada, kas tema tee läheb taevasse või põrgusse. Vaid tema ise on see, kes otsustab oma heade ja halbade tegude ning saatuse üle. Teoses käsitletavatel alandlikkuse ja vastutuse teemadel on tähtis koht ka tänapäeva tihti kergemeelses maailmas. Martini muusika ilulemise või mõttetute "kaunistusteta", ühest küljest lihtne, kuid teisalt vägagi kompleksne helikeel sunnib kuulajat mõtisklema kunsti sügavamate väärtuste üle.