Ajatu muusika festival

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kuressaare laste ja noorte vanamuusikafestival)

Ajatu muusika festival, 2013. aastani Kuressaare laste ja noorte vanamuusikafestival või Kuressaare vanamuusikafestival, on Kuressaares toimuv laste ja noorte vanamuusikaansamblite festival. Selle peakorraldaja on Kuressaare Muusikakool, festivali kunstiline juht on Tiiu Maripuu.

Festivali kontserdid toimuvad eelkõige Kuressaare piiskopilinnuses, kuid ka Kuressaare raekojas, Kuressaare linnateatris, Laurentiuse kirikus, koolides, samuti kihelkonnakirikutes ja muudes paikades Saaremaal väljaspool Kuressaaret. Repertuaari ajalised piirid on keskaja muusikast barokkmuusikani. Aastate jooksul on festivali sündmustel tutvustatud ka muud keskaja ja varauusaja olustikuga seotut, nagu rõivaajalugu, renessansstantsud ja käitumisnormid.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

1996. aastal toimus Kuressaares plokkflöödi metoodika laager muusikakoolide plokkflöödiõpetajatele, mille korraldas tollane riikliku ainekomisjoni esimees Tõnu Sepp. Trükist ilmunud "Plokkflöödi õpiku" esimesed osad vajasid laiemat testimist ja laagris vahetati kogemusi, nii kasvas huvi niihästi plokkflöödi mängutehniliste võimaluste kui ka vanamuusika vastu. Asuti otsima kohta, kus suurem seltskond kokku võiks saada ja seminari lõppedes kontserte anda, sõelale jäi Kuressaare ja samal aastal toimuski esimene Kuressaare laste ja noorte vanamuusikafestival.

1997. aasta festival koondas sadakond mängijat mitmelt poolt Eestist, kontserdid toimusid piiskopilinnuses ja barokses raekojas. Vanamuusika tundus noorte esituses nii Kuressaare linnavõimudele kui ka osavõtjaile nii huvitav, et leidsid aset ka järgmised festivalid, igal aastal veidi erinevalt. 1998. aastal tutvustas Eesti Muusikaakadeemia õppejõud Neeme Punder oma meistriklassis Jacob van Eycki plokkflöödivariatsioonide esituspraktikat, festivalil esines esitatud renessansstantsuviiside saatel kohalike täiskasvanute tantsurühm. 1999. aasta festivali repertuaari lisandus vaimulik muusika. Osavõtjate ring laienes, esines noorterühm Gotlandilt ja Helsingi plokkflöödiõpetajatest koosnev Sansonetta. 2000. aasta festivali eripära oli teatraliseeritus: renoveeritud Kuressaare Linnateatris toimus koos Saaremaa Ühisgümnaasiumi luuleteatri Kreveraga kontsertetendus, osales ka lasterühm Staccato Helsingist. Toimus van Eycki variatsioonide võistumängimine[1].

2012. aasta vanamuusikafestival tutvustas klavessiini võimalusi eri koosseisudes ja noortefestivali Mängime barokki jälgedes barokkmuusikat[2].

2014. aasta vanamuusikafestival kandis juba nime ajatu muusika festival[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]