Lyduokiai mõis

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kurėjai mõis)
Lyduokiai mõisa peahoone aastal 1897

Lyduokiai mõis või Kurėjai mõis (leedu Lyduokių dvaras või Kurėjų dvaras) on endine mõis Leedus Ukmergė rajoonis Lyduokiai vallas Lyduokiais. Mõisakompleks on kohaliku tähtsusega muinsuskaitsealune objekt.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lyduokiai mõisa on esmamainitud aastal 1499, mil selle omanik oli B. Petkevičius.[2] XVII sajandil läks see Dambrauskaste kätte, alates XVIII sajandist kuulus mõis aga Moriconidele. See suguvõsa rajas ka mõisakompleksi.

XIX sajandi lõpus läks mõis Kossakowskite valdusse. Vaitkuškise mõisa omaniku Stanislovase surma järel jagati tema vanavara kollektsioon laiali, uus omanik annetas sealjuures 2277 raamatut ka kohaliku raamatukogu tarbeks. Suur osa mõisa varadest sattus sealjuures Lyduokiai mõisa, sealhulgas 1347 raamatut.[3] Tänapäeval on osa neist raamatutest hoiul Vilniuses Leedu rahvusraamatukogus.[4]

XX sajandi alguses rajasid mõisnikud mõisa põllumajanduskooli. Aastal 1922 jagati suur osa mõisa maadest uusmaasaajatele. Aastal 1931 kolis mõisa peahoonesse kohalik kool, ent kuna vana puidust hoone oli avariilises seisukorras, siis ehitati selle asemele aastal 1936 uus hoone. Umbkaudu samal ajal asutati mõisale kuuluvas Felinka karjamõisas lindude tõuaretusjaam.

Mõisakompleks[muuda | muuda lähteteksti]

Lyduokiai mõisa peahoone oli ampiirstiilis kõrgel soklil asuv nelinurkse põhiplaaniga hoone.[5] See lammutati uue koolimaja rajamisel aastal 1936. Tegemist oli ainsa puidust ehitisega mõisakompleksis, ülejäänud hooned olid kivist ja on suuremalt jaolt säilinud. Unikaalne on mõisa tall, millega on arhitektuuriliselt kõige sarnasem Žagarė mõisa tall. Säilinud on veel kaks teenijate maja, kaks laohoonet, jääkelder, sepikoda, betoonist trepid, torn ja mesiniku majakese varemed. Mõisakompleksi ümbritseb XIX sajandi keskpaigas rajatud prantsuse park, mille pindala on 7 hektarit. Lisaks on alles mõisakompleksi juurde kuulunud tiigid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kultūros vertybių registras". Vaadatud 6. aprillil 2018.
  2. „Lyduokių seniūnija“. vilnijosvartai.lt.
  3. “Magazyn Wilenski” 1999 m. Nr. 2 – 5
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. aprill 2018. Vaadatud 6. aprillil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. Antoni Urbański: Podzwonne na zgliszczach Litwy i Rusi, (II cz. książki Memento kresowe). Warszawa: 1928, lk. 150.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]