Kujuteldavate olendite raamat

Allikas: Vikipeedia

"Kujuteldavate olendite raamat" (hispaania keeles "El libro de los seres imaginarios") on Jorge Luis Borgese 1967. aastal ilmunud raamat, mis on üles ehitatud mütoloogiliste ja kirjanduslike olendite teatmiku, bestiaariumina.

Raamatu toimetaja ja kaasautor oli Margarita Guerrero. Artiklid põhinevad muu hulgas antiikautorite kirjutistel, mütoloogiat käsitlevatel allikatel, varasematel bestiaariumidel ning kirjandusteostel. Osa teatmiku artikleid on pikad tsitaadid teiste proosakirjanike teostest, sealhulgas Franz Kafka lühiproosast, C. S. Lewise romaanist "Perelandra", Edgar Allan Poe romaanist "Arthur Gordon Pymi lugu" ja William Thomas Coxi raamatust "Fearsome Creatures of the Lumberwoods". Samuti on teoses tsiteeritud mütoloogiliste olendite kirjeldusi Gustave Flaubert'i "Püha Antoniuse kiusamisest".

Eesti keeles ilmus "Kujuteldavate olendite raamat" 2019. aastal Ehte Puhangu tõlkes Tänapäeva kirjastusel.

Teos on 1957. aastal ilmunud "Fantastilise zooloogia käsiraamatu" täiendatud versioon. "Fantastilise zooloogia käsiraamatust" on eesti keeles ilmunud katkendeid ajakirjades Eesti Loodus (1986, nr 9, lk 604–611, tõlkinud Rein Kuresoo) ja Vikerkaar (1996, nr 1-2, lk 67–84, tõlkinud Ruth Lias).

Käsitletud olendid[muuda | muuda lähteteksti]