Kuhu põgenevad hinged

Allikas: Vikipeedia
"Kuhu põgenevad hinged"
Žanr draama
Režissöör Rainer Sarnet
Stsenarist Aidi Vallik, Rainer Sarnet, Peeter Sauter
Operaator Mait Mäekivi
Helilooja Janek Murd
Peaosades Ragne Veensalu
Lenna Kuurmaa
Andres Lõo
Viire Valdma
Ivo Uukkivi
Monteerija Tambet Tasuja, Harald Aue
Produtsent Anneli Ahven
Filmistuudio Exitfilm, Fisher Film (Austria)
Aasta 2007
Esilinastus Eesti 26. oktoober 2007
Kestus 1 tund 25 minutit
Riik Eesti
Keel eesti
Eelarve 14 miljonit krooni
Eelnev "Libahundi needus"
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Kuhu põgenevad hinged" (inglise keeles "Where Souls Go") on 2007. aastal linastunud Eesti draamafilm, mis põhineb Aidi Valliku romaanil "Mis sinuga juhtus, Ann?".

Filmi stsenaristid on Aidi Vallik, Rainer Sarnet ja Peeter Sauter, kunstnik Liina Keevallik. Filmi esialgse stsenaariumi on kirjutanud stsenaristina debüteerinud Aidi Vallik.

Filmi võtted toimusid 2006. aasta oktoobris ja novembris. See esilinastus 26. oktoobril 2007. Film pole alla 12-aastastele soovitatav.

Enne filmi esilinastust anti välja ühe peaosatäitja Lenna Kuurmaa laul "Saatus naerdes homse toob", mille muusikavideo sisaldab katkendeid filmist. Laulu võib kuulda ka filmis endas.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

"Kuhu põgenevad hinged" on originaalse, groteskse esteetikaga romantiline noortedraama. Film räägib melanhoolsel toonil kahe tüdruku iseseisvumisest ja armastuse avastamisest. Keskendudes eelkõige tegelaste salahirmudele ja lähedaste eest varjatuks jäävatele tunnetele, loob lavastaja almodovarliku tütarlastemaailma. Inimestevahelistes suhetes halvaks peetavaid tundeid ei saa ületada enne, kui ei tunnistata armukadedust, üksindustunnet ja tähelepanuvajadust kui lahutamatut osa inimloomusest.

15-aastase Anni (Ragne Veensalu) ema (Viire Valdma) ootab oma uuelt mehelt last. Ann tunneb, et ema on ta maha jätnud, ning tema üksindus muutub armukadeduseks veel sündimata venna vastu. Meeleheites pöördub ta satanistide poole, et lapse sünd ära needa. Kuigi Ann sellesse ei usu ja võtab seda kui mängu, avastatakse vastsündinul ravimatu südamerike. Ann kahetseb oma mõtlematut soovi ja hakkab abi otsima, et needus tagasi võtta. Ta pöördub nii kiriku, sensitiivi kui ka kohaliku satanistide ordu poole. Annil tekivad lähedasemad suhted uue klassiõe, satanist Mayaga (Lenna Kuurmaa). Väga erinevast perekondlikust taustast ja loovusest hoolimata leiavad nad, et teineteise mõistmine on keeruline, kuid siiski võimalik. Vigade parandamise kaudu hakkab tüdruk elu uuel moel nägema.

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]

Film vs. raamat[muuda | muuda lähteteksti]

Põhijoones järgib filmi sündmustik küll raamatu tegevustikku, kuid paljudes aspektides ei sobi see Aidi Valliku loodud Ann Keesi maailma karakterite ja minevikuga. Vallik on filmi kohta öelnud palju head ja nimetanud seda isegi nauditavaks, kuid pole linateosega siiski täielikult rahul. Tema meelest on õige Ann stsenaariumiarenduse hilisemas etapis ja filmi tegemise käigus, mille juures teda enam ei olnud, kaotsi läinud.

Loo autor toob põhiliste erinevustena välja filmi-Anni riietumisstiili, mis tema meelest ei ole tänapäeva teismeliste sotsiaalsete normide seisukohalt eriti aktsepteeritav ning iseloomustab pigem selliseid lapsi, keda teiste hulgas tõrjutakse ja kiusatakse. Samuti rõhutab ta, et "mõneski stseenis ei toimi peategelased mitte nii, nagu 16-aastased tütarlapsed tegelikult vastavas olukorras teeksid, vaid nii, nagu meesterahvastele meeldiks neid toimimas näha". Aidi Vallik on läinud isegi nii kaugele, et on palunud, et filmi peategelase ja ta perekonnaliikmete nimed ära muudetaks (mida aga ei tehtud) ning et tema Anni-raamatuid filmi reklaamimisel ei kasutataks. 2007. aasta oktoobri teises pooles ilmunud Postimehe numbris ütles ta ka, et ei soovi filmi-Anni seostamist raamatu-Anniga.

Kuigi Vallik oli produtsent Anneli Ahvenaga alguses kokku leppinud, et kirjutab filmi põhjal hiljem ka Anni-saaga kolmanda raamatu, arvas ta vahepeal stsenaariumivariantidega töötamisest väsinuna, et ehk ei panegi ta seda osa raamatuna kirja, vaid jätkab lihtsalt järgmisest, neljandast osast. Naine mõtles siiski ümber ja 2007. aastal ilmus raamat pealkirjaga "Mis sinuga juhtus, Ann?", mille kirjutamist Vallik ise kirjeldab kui "võimalust näidata enda ettekujutust sellest, mis Anniga õigupoolest tol saatanlikul sügisel juhtus".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]