Krokodill Gena

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kirjandusteose tegelasest; multifilmi kohta vaata lehekülge Krokodill Gena (multifilm)

Krokodill Gena
Krokodill Gena ja Potsataja margil

Krokodill Gena (vene keeles Крокодил Гена) on vene lastekirjaniku Eduard Uspenski loodud tegelane.

Esimest korda astub ta üles raamatus "Krokodill Gena ja sõbrad" (vene keeles "Крокодил Гена и его друзья") 1966. aastal.

Gena on 50 aastat noor intelligentne Aafrika krokodill ja töötab linna loomaaias krokodillina. Tema ülesanne on graafiku alusel basseini ääres ennast külastajatele eksponeerida. Kui Gena mingil põhjusel ei saa tööle minna või vajab asendust, siis dubleerib teda teine krokodill Valera.

Gena lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Töövälisel ajal armastas Gena oma väikeses korteris ajalehti lugeda, piipu tõmmata ja iseendaga trips-traps-trulli mängida. Kord, kui ta oli mänginud endaga nelikümmend matši järjest, läks ta meel väga kurvaks ja ta otsustas endale sõpru muretseda. Nii riputas ta linna üles kuulutused, et otsib sõpru. Kuulutustele reageerisid väike tõsine tüdruk Galja ja äsja linna kolinud teadusele tundmatu loom Potsataja. Saavadki kokku raamatu kangelased – Gena, pioneer Galja ja Potsataja – ning otsustavad asutada Sõpruse Maja, et viia kokku neid, kes otsivad sõpru. Potsatajale, Genale ja Galjale loobivad kaikaid kodaraisse õel vanatädi Kübaramoor ja tema tige rott Larissa.

Gena multifilmides[muuda | muuda lähteteksti]

Krokodill Gena seiklustest on valminud neli multifilmi:

Filmistuudio Sojuzmultfilm
Stsenaristid Roman Katšanov, Eduard Uspenski
Režissöör Roman Katšanov
Kunstnik Leonid Švartsman
Helilooja Vladimir Šainski
Gena osas Vassili Livanov (eestikeelse dublaaži tegi Väino Aren)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]