Krista Fischer

Allikas: Vikipeedia
Krista Fischer 2021. aastal Arvamusfestivali teadusalal

Krista Fischer (sündinud 5. augustil 1970 [1]) on eesti matemaatik, Eesti Teaduste Akadeemia liige (alates 2020).

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Ta lõpetas 1988. aastal Paide 1. Keskkooli ja 1992. aastal Tartu Ülikooli matemaatikateaduskonna rakendusmatemaatikuna. 1994. aastal kaitses ta Limburgi Ülikoolis magistritööd biostatistika alal. 1999. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis matemaatilise statistika alal doktoriväitekirja "Structural Mean Models for Analyzing the Effect of Compliance in Clinical Trials".

Krista Fischer on töötanud 1994. aastast Tartu Ülikoolis: algul teaduri ja dotsendina, 2010. aastast vanemteadurina. Alates 2018. aastast on ta Tartu Ülikooli matemaatilise statistika instituudi professor ning alates 2021. aastast Tartu Ülikooli genoomika instituudi biostatistika kaasprofessor. Ta on Tartu Ülikooli senati liige (alates 2020).

2020. aastal valis Eesti Teaduste Akadeemia üldkogu Krista Fischeri akadeemikuks matemaatika ja matemaatilise statistika valdkonnas.[2]Ta kuulub akadeemias astronoomia ja füüsika osakonda.

Teadustöö[muuda | muuda lähteteksti]

Krista Fischer keskendub oma teadustöös põhiliselt biostatistikale ja statistiliste meetodite rakendamisele epidemioloogias ning kliinilistes uuringutes, aidates prognoosida epideemiate kulgu suuremates rahvarühmades. Samuti on tema teadustöö tihedalt seotud geneetikaga – nii aitab see näiteks hinnata inimeste haigestumisriske nende geneetiliste tegurite alusel. Tema koostatavad riskiskoorid aitavad inimese geenivariantide põhjal prognoosida tema riski haigestuda teatud haigustesse. Sellest lähtuvalt saab planeerida paremini ennetusmeetmeid ja sõeluuringuid. Samuti aitab Fischeri teadustöö paremini mõista, kuidas mõjutavad üldsuremust erinevad geneetilised ja ainevahetusega seotud biomarkerid.

Tema suuremad käimasolevad projektid on seotud masinõppe rakendamisega täppismeditsiini vallas ning Eesti inimeste enneaegse surmaga seostuvate geneetiliste ja epidemioloogiliste riskitegurite väljaselgitamisega.

Erilise tähelepanu alla sattus K. Fischer koroonakriisi ajal, mil ta oli vaitsust nõustava Covid-19 teadusnõukoja ekspert.

Krista Fischeri juhendamisel on kaitstud 6 doktori- ja 22 magistriväitekirja.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Päring inforegister.ee andmebaasis". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. november 2018. Vaadatud 20. novembril 2018.
  2. Akadeemikuteks valiti Krista Fischer, Veiko Uri ja Elmo Nüganen, Novaator, 02.12.2020
  3. "Tartu Ülikooli aumärgi kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 9.12.2022.
  4. "Tartu Ülikooli medali kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 6.12.2022.
  5. "Teaduse populariseerimise elutööpreemia pälvis Andres Metspalu" ERR Novaator, 11. november 2022

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]