Kotka linn

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kotka)
 See artikkel on Soome omavalitsusüksusest; muude tähenduste kohta vaata artiklit Kotka (täpsustus)

Kotka

soome, rootsi Kotka


Pindala: 277,05 km²
Elanikke: 50 617 (31.12.2022)[1] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 182,7 in/km²

Kotka on linnaks nimetatav omavalitsusüksus Soomes Lõuna-Soome läänis Kymenlaakso maakonnas. Asub Soome lahe kaldal Kymijoki suudmes.

Põhiosa Kotka linnast moodustab Kotka tiheasustusega paikkond (keskustaajama).

Kotkast lõunas asub Ruotsinsalmi väin, mis eraldab Kotkansaari ja Kuutsamo saart. Vene-Rootsi sõja ajal, mis peeti 17881790, toimus väinas kaks lahingut Rootsi ja Venemaa mereväe vahel: esimese Venemaa võitis, teises purustas Rootsi kogu Venemaa Läänemere laevastiku. Pärast sõda ehitas Venemaa praeguse Kotka alale Ruotsinsalmi kindluse, et väina kontrollida.

Kotka moodustati 16. aprillil 1878, kui Soome hertsogiriigi senat eraldas Kymi vallast kaks saart Kotkansaari ja Hovinsaari linna rajamiseks ning andis talle kohe linna õigused. Nendel kahel saarel (ja lähedastel pisisaartel) asub Kotka tänini.

Linnaga on liidetud Haapasaari vald (1974), Karhula alev (1977) ja Kymi vald (1977).

Kotka oli Soome üks esimesi tööstuspiirkondi. Paberi- ja tselluloositööstus on tänini linna tähtsad tööandjad. Siiski on alates 1980-ndatest linna tehaseid hakatud reorganiseerima, mis on kaasa toonud töötuse suurenemise ja see omakorda linna elanike arvu vähenemise. 1990 oli Kotkas 56 634 elanikku, kuid see arv on järjekindlalt vähenenud ja 2020 oli elanikke 51 668.

Kotkas on 23 põhikooli ja 3 gümnaasiumi. Kuigi linna asjaajamine on soomekeelne, on üks koolidest, 1885 asutatud Kotka Svenska samskola, rootsikeelne.

Kotkas asub Läänemere regiooni vee-elustikku tutvustav Maretarium ja Sapokka veepark.

Kotka sadam on Soome suurim ekspordisadam. Regulaarne laevaühendus on Göteborgi, Tallinna, Sillamäe, Lübecki, Hamburgi, Bremeni, Bremerhaveni, Felixstowe'i, Amsterdami, Rotterdami ja Antwerpeniga.

Külad[muuda | muuda lähteteksti]

Haapasaari, Huruksela, Juurikorpi, Jäppilä, Kaarniemi, Kurittula, Kuutsalo, Marinkylä, Laajakoski, Peippola, Pernoo, Tavastila, Ylänummi.

Kotka kirik

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]