Kosilased Mulgimaalt

Allikas: Vikipeedia

Kosilased Mulgimaalt on Gustav Ernesaksa koomiline ooper kolmes vaatuses ja neljas pildis Kersti Merilaasi libretole Eduard Vilde "Vigased pruudid" (1888) ainetel. Laululine, aktiivse tegevusega rahvalik ooper. Orkestreeris Jaan Hargel. Sai väljatulekul väga hea vastuvõtu osaliseks. Püsis repertuaaris 6 aastat. Hiljem pole esitatud.

Esmaettekanne toimus 15. mail 1960 Tartu teatris Vanemuine. Peamisi osi esitasid Helju Koppa (Leena), Valentina Hein (Miina), Evald Tordik (Lipuvere vana), Endel Ani (Juhan), Valdo Truve (Joosep), Johannes Lükki (Enn), Endel Aimre (Jaak),  Elo Tamul (Krapi-Kai). Dirigent Jaan Hargel. Lavastaja Kaarel Ird.

Pea­mised osad: Lipuvere vana (bass), Lipuvere peretütar Leena (sopran), Lipuvere peretütar Miina (sopran), sulane Joosep (bass), Kärje talu rentniku poeg Juhan (tenor), Mulgimaa rikas perepoeg Enn (tenor), Mulgimaa rikas perepoeg Jaak (bariton), Krapi-Kai.

Tegevus toimub 19. sajandi viimasel veerandil Eestis, Läänemaal. Lipuvere peretütred Leena ja Miina on mehelemineku eas. Lipuvere vana ajab oma tahtmist ja soovib, et tütred mingu mehele rikastele mulkidele. Leena armastab aga Kärje talu rentniku poega Juhanit ja teine talutütar Miina on heitnud silma Lipuvere talu sulasele Joosepile. Rikastest perepoegadest kosilased Enn ja Jaak jõuavad kohale jaanilaupäeval. Talutütred neid ei taha ja külaelanikud võtavad mulgid vaenulikult vastu. Mulkidele antakse teada, et tüdrukud on vigased, totakad ja joodikud. Mulgid on ehmu­nud ja otsustavad koju tagasi pöörduda. Kõrt­sist naasnud Lipuvere peremees kiidab küll Ennule ja Jaagule oma tütreid, kuid rahva hirmutamine mõjutab kosilasi ja teeb nad vihaseks. Vihastab ka Lipuvere peremees ja ki­hu­tab kosilased minema. Leena ja Miina saavad oma Joosepi ja Juhani, millega ka Lipuvere pere­mees on sunnitud nõustuma.

Muusikalugusid: Koor  "Hurjuh, hurjuh, hunte palju"; Kõrtsistseen; Krapi-Kaie latramise stseen; Miina aaria sõnajalaõiest; Vigaste pruutide esitlemise stseen; Lipuvere vana kuldvasika laul; Juhani laul kuule; Leena Juhani õrrituslaul; Ennu ja Jaagu duett "Siin kõik värk nii vilets"