Kose valla vapp

Allikas: Vikipeedia
Kose valla vapp

Kose valla vapp on Harju maakonnas asuva Eesti haldusüksuse Kose valla vapp.

Kose valla vapp kinnitati 27. veebruaril 2014, pärast seda, kui Kose vald ühines 20. oktoobril 2013 Kõue vallaga. Uue valla nimeks sai Kose vald ning kasutusele võeti uus vapp.

Vapi autor on Mart Lankotsi.

Vapi kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Sinise ja hõbedaga lainelõikes diagonaalselt poolitatud kilbil on kujutatud hõbedane roosaken ja kolm sinist okaspuutaime.

Sinise värvi kood on Pantone 285C.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kose ja Kõue valla ühinemisel tekkinud Kose valla sümbolid aitavad kogukondadel üheskoos edasi liikuda. Valla sümbolid on evolutsioon ning sellel on elemente mõlema endise valla sümbolitest.

Vapi ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aasta kohalike omavalitsuste valimiste järel tekkis seniste Kose ja Kõue valla ühinemise järel Kose vald. Uuele vallale sümboolika leidmiseks kuulutati välja konkurss. Kokku esitati konkursile 36 kavandit 16 autorilt. Et nendest omakorda valida välja parimad, moodustati tööde hindamiseks komisjon. Sinna kuulusid kummastki omavalitsusest neli esindajat ning Riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed. 12. novembri istungil valiti välja kolm paremat kavandit ning need esitati rahvahääletusele. Sedelitel kogunes arvamusavaldusi 1211 ja elektrooniliselt 593 häält. Paberil antud hääled eelistasid autorit Mart Lankotsi tööd, kes kogus 662 häält. Järgnesid Maret Kruve 354 häälega ja Liina Kald 195 häälega. Internetis hääletajad eelistasid Maret Kruve (292), järgnesid Mart Lankots (248) ja Liina Kald (53 häält). Rahvaküsitluse tulemusi arvestades otsustati kuulutada võitjaks Mart Lankotsi töö. Kõue endine sümboolika anti üle volikogu otsuse alusel Kõue mõisale. Valla riigivapiga pitsat antakse üle Riigikantseleile.

Muud finaali jõudnud võistlustööd[muuda | muuda lähteteksti]

II koha töö "Peko"[muuda | muuda lähteteksti]

Vapi kirjeldus: sinise ja hõbedaga lainelõikes neljastatud kilbil südapunktis hõbedase raamiga sinine roosaken ning kaks sinist okaspuutaime.

Selgitus: sümboli nelikjaotusest tekkiv rist tähistab olulist teede sõlmpunkti, mille keskmes asub Kose alevik – viimast sümboliseerib kirikule viitav roosaken. Okaspuutaimed viitavad vallas esinevale rikkalikule loodusele ja lainelõige Pirita jõele. Veekogusid tähistab sinine värv. Hõbe viitab Harjumaale ja Kose aardeleiule.

III koha töö "Katariina"[muuda | muuda lähteteksti]

Vapi kirjeldus: sinisel kilbil hõbedased laine- ja sakklõikes piidad ja südapunktis rõngasrist.

Selgitus: laine- ja sakklõikes piidad viitavad kahele ühinevale vallale – Kosele ja Kõuele. Rõngasrist märgib päikeseratast kui iidset maaharimise sümbolit. Samuti on see kaitsev märk, millel on oluline roll karjakasvatuse ja põllumajanduse juures. Risti ringiga ümbritsemine tähendab ka ühinemist ja kooshoidmist. Sinine värv tähistab rahu, usku ja tõde ning viitab valla veerohkusele. Hõbe märgib valgust, elu, puhtust ja vaimsust.

Kose valla vapp 1997–2013[muuda | muuda lähteteksti]

Kose valla vapp 1997–2013

Vapp kinnitati 7. veebruaril 1997 ning oli kasutusel 20. oktoobrini 2013, mil Kose ja Kõue vald ühinesid. Selle kujundas Kose Gümnaasiumi (varasem Kose Keskkool) õpetaja Sirje Hanikat.

Pikuti laineliselt ja laiuti sirgelt poolitatud kilbi esimene ja neljas väli on sinised, teine ja kolmas väli hõbedased. Esimesel väljal on hõbedane kaheksasiiruline roosaken.

Sinine ühendab vapivärvina Kose kihelkonna valdu ja vett. Hõbe tähistab vaimsust ja Kose valla tähtsust Eesti kultuuriloos. Hõbe on samuti Harjumaal vapitunnuseristi – värvus ja viitab ka Kose aardeleiule. Vapi laineline püstpoolitus osutab valla nimele. Kilbi nelikjaotusest tekkiv rist tähistab olulist teede sõlmpunkti (Kose-Risti). Roosaken sümboliseerib Kose kirikut ja iidset asulat.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]