Korpusearst

Allikas: Vikipeedia

Korpusearst (vene keeles врач корпуса, slängis корврач) oli Punaarmees ja NSV Liidu mereväes aastatel 1935–1942 kehtinud sõjaväeline auaste meditsiiniteenistuse juhtivkoosseisule.

Punaarmee maa- ja lennuväes aastatel 1935–1940 vastas korpusearstile korpusekomandöri auaste. Mereväes vastas korpusearstile 1. järgu flagmani auaste. Korpusearstist kõrgem auaste oli armeearsti (mida kellelegi ei ole antud) ja madalam diviisiarsti auaste. 1940. aasta mais kehtestati sõjaväe kõrgemale juhtivale koosseisule kindralite ja admiralide auastmed, kuid meditsiiniteenistuses seni kehtinud auastmed jäid muutmata. Küll aga muudeti nende vastavust maa-, õhu- ja mereväe aukraadidele ühe astme võrra kõrgemaks. Nii hakkas korpusearstile vastama maa- ja õhuväes kindralpolkovniku ja mereväes admirali auaste.[1]

2. jaanuaril 1943 viidi NSV Liidu Riikliku Kaitsekomitee määrusega meditsiiniteenistusele sisse uued auastmed.[1] Senistele korpusearstidele anti 1943. aastal ümberatesteerimise käigus kas meditsiiniteenistuse kindralmajori või meditsiiniteenistuse kindralleitnandi auaste.

Korpusearste[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]