Kontaktiks valmistumine

Allikas: Vikipeedia
Kontaktioskused suhtlusoskuste skeemil (ESTÜ.2007)

Psühholoogiline kontakt on kahepoolne akt, mis hõlmab keskendumist suhtluspartnerile ja veendumust, et tema vastab omapoolse keskendumisega[1].

Kui oled kontakti algataja, siis on oluline võtta aega eesmärgiga luua hea esmamulje ja edukas ning sujuv start. Just kohtumise algus annab tooni kogu edaspidisele suhtlussituatsioonile. Kui alustad rõõmsalt, selgelt ja sihikindlalt, siis on soovitud eesmärgini jõudmise tõenäosus palju suurem.

Soovitused kontaktiks valmistumisel[2][3]

  1. Mõtle läbi, mis on sinu eesmärk. Mida sooviksid kindlasti öelda, kuhu jõuda, millist kokkulepet saavutada. (Näiteks: tahan kohtumisel klassijuhatajaga saada tema toetust ja luba muuta loovtöö teemat, kuigi selleks ettenähtud tähtaeg on juba möödas. Või: tahan minna Miaga koos kinno ja isegi kui ta ei nõustu, siis tahan jätta normaalse inimese muljet ja võtta äraütlev vastus rahulikult vastu.)
  2. Mõtle, mis võib sellel kohtumisel olla teise inimese eesmärk. Mida tema tahab saavutada, mis võivad olla tema argumendid ja kuidas sa saaksid nendele vastata või isegi neid ennetada.
  3. Kujutle teie kohtumist – kuidas see võib kulgeda? (Sel juhul oled ootamatusteks paremini valmis ja reageerid kiiremini ega kaota pead.)
  4. Ole valmis hea esmamulje ja positiivse õhkkonna loomiseks. Siia kuulub teadlikkus sellest, mida väljendad ilma sõnadeta, näiteks:
    • sõbralik ja rahulik näoilme, naeratus
    • selgelt kuuldav hääl
    • keha asend suunaga teise inimese poole
    • paras vahemaa (distants) teie vahel
    • silmside
    • olukorrale vastav ja kohane välimus (riietus jm).

5. Jälgi ka, milliseid sõnu kasutades ennast väljendad. Võid enda jaoks juba varem väikese sissejuhatuse kirja panna, et seda oleks hiljem lihtsam meeles pidada.

6. Ole valmis keskenduma kontaktile, selleks planeeri aega, ole valmis olema siin ja praegu.

Ja nüüd on aeg luua kontakt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Watzlawick, P., Bavelas, J.B., Jackson, D.D. (1967). Pragmatics of Human Communication: A Study of Interactional Patterns, Pathologies and Paradoxes. Norton Co.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. Jalak, K., Kõiv, K. (2001). Nõu andjast nõustajaks. Self II.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  3. Tamm, J. (2018). Suhtlemistreeningu materjalid - kontaktioskused. Käsikiri.