Konstantinoopoli oikumeeniliste patriarhide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Konstantinoopoli oikumeeniliste patriarhide loend toob ära kõik Konstantinoopoli patriarhid alates ameti sisseseadmisest.

Tabelis on ära toodud ka Byzantioni piiskopid ja Konstantinoopoli peapiiskopid, kes olid patriarhi eelkäijad aastatel 38451. Patriarhide nummerdamisel ja samanimelistele patriarhidele järjekorranumbrite omistamisel loendatakse alati ka neid. Taoline esitus on õigustatud veel seetõttu, et üks patriarhi tiitleid on ka kaasajal "Konstantinoopoli, Uue Rooma peapiiskop".

Byzantioni piiskopid[muuda | muuda lähteteksti]

Byzantioni piiskoppe loendatakse vastavalt õigeusu traditsioonile alates apostel Andreasest. Kuni 306. aastal piiskopitoolile asunud Metrophaneseni on loendi ajaloolise paikapidavuse osas kahtlusi, seega võib selles vaheldumisi esineda nii reaalselt kui ka ainult oletatavalt piiskopiametit pidanud inimesi.

Nimi Eluaastad Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Andreas
Stachys (surnud 54) 38 54
Onesimos (surnud u. 90/95) 54 68
Polykarpos I (surnud 89) 69 89
Plutarchos (surnud 105) 89 105
Sedekion (surnud 114) 105 114
Diogenes (surnud u. 129) 114 129
Eleutherios (surnud 136) 129 136
Felix (surnud 141) 136 141
Polykarpos II (surnud u. 144) 141 144
Athenodoros (surnud 148) 144 148
Euzoios (surnud 154) 148 154
Laurentios (surnud 166) 154 166
Alypios (surnud 169) 166 169
Pertinax (surnud 187) 169 187
Olympianos (surnud 198) 187 198
Markos I (surnud 211) 198 211
Philadelphos (surnud u. 217) 211 217
Kyriakos (surnud 230) 211 230
Kastinos (surnud 237) 230 237
Eugenios I (surnud 242) 237 242
Titos (surnud 272) 242 272
Dometios (surnud 284) 272 284
Rouphinos (surnud 293) 284 293
Provos (surnud 306) 293 306
Metrophanes (surnud 314 või 326) 306 314 v 326
Alexandros (237/244337) 314 v 326 330

Konstantinoopoli peapiiskopid[muuda | muuda lähteteksti]

Seoses linna ümbernimetamisega Konstantinoopoliks 330. aastal ja sellele pealinna staatuse omistamisega sai Byzantioni piiskopist nüüd Konstantinoopoli peapiiskop. Seda tiitlit kannavad Konstantinoopoli patriarhid lisaks patriarhi tiitlile kaasajani.

Nimi Eluaastad Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Alexandros (237/244337) 330 337
Pavlos I (surnud u. 350) 337 339
Eusebios (surnud 341) 339 341
Pavlos I (teist korda) (surnud u. 350) 341 342
Makedonios I (surnud > 360) 342 346
Pavlos I (kolmandat korda) (surnud u. 350) 346 350
Makedonios I (teist korda) (surnud > 360) 351 360
Eudoxios (surnud 370) 360, 27. jaanuar 370
Evagrios (surnud u. 380) 370 370
Demophilos (surnud 386) 370 380
Evagrios (teist korda) (surnud u. 380) 379 379 v 380
Grigorios (329389) 379 381
Maximos 380 380
Nektarios (surnud 397 v 398) 381 397
Ioannes I (u. 347 – u. 407) 398 404
Arsakios (< 324405) 404 405, 11. november
Atikos (surnud 425 v 426) 406 425
Sisinios I (surnud 427) 426 427, 24. detsember
Nestorios (u. 386 – u. 451) 428, 10. aprill 431, 22. juuni
Maximianos (surnud 434) 431, 25. oktoober 434, 12. aprill
Proklos (surnud 446 v 447) 434 446
Phlavianos (surnud 449) 446 449
Anatolios (surnud 458) 449 451

Konstantinoopoli patriarhid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Halkedoni kirikukogust 451. aastal kannab Konstantinoopoli peapiiskop patriarhi tiitlit. 6. sajandil – täpne aeg ei ole teada – lisandus tiitlisse sõna "oikumeeniline". Sellisel kujul on tiitel kasutusel kaasajani.

Nimi Eluaastad Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Anatolios (surnud 458) 451 458
Gennadios I (surnud 471) 458 471, 25. august
Akakios (surnud 489) 471 489
Flavitas (surnud 489) 489 489
Euphemios (surnud 515) 490 496
Makedonios II (surnud 517) 495 511
Timotheos I (surnud 523) 511 518
Ioannes II (surnud 520) 518 520
Epiphanios (surnud 535) 520, 25. veebruar 535, 5. juuni
Anthimos I 535 536
Menas 536 552
Evtychios (u. 512582) 552 565
Ioannes III (surnud 577) 565, 12. aprill 577, 31. august
Evtychios (teist korda) (u. 512582) 577 582, 5. aprill
Ioannes IV (surnud 595) 582, 11. aprill 595, 2. september
Kyriakos (surnud 606) 595 606
Thomas I 607 610
Sergios I (surnud 638) 610 638, 9. detsember
Pyrrhos I 638 641
Pavlos II 641 653
Petros 654 666
Thomas II 667 669
Ioannes V 669 675
Konstantinos I 675 677
Theodoros I 677 679
Georgios I 679 686
Pavlos III 687 693
Kallinikos I (surnud 705) 693 705
Kyros 705 711, detsember
Ioannes VI 712 715
Germanos I 715, 11. august 730, 17. jaanuar
Anastasios (surnud 754) 730 754
Konstantinos II 754 766
Niketas I 766 780
Paulos IV (surnud 784) 780 784
Tarasios (u. 730806) 784, 25. detsember 806, 25. veebruar
Nikephoros I (u. 758828) 806, 12. aprill 815, 13. märts
Theodotos I 815, 1. aprill 821, jaanuar
Antonios I (surnud 837) 821, jaanuar 837, jaanuar
Ioannes VII (surnud < 867) 837, 21. jaanuar 843, 4. märts
Methodios I (788/800847) 843, 4. märts 847, 14. juuni
Ignatios I (u. 797877) 847, 4. juuli 858, 23. oktoober
Photios I (u. 820893) 858 867, september
Ignatios I (teist korda) (u. 797877) 867, 23. november 877, 23. oktoober
Photios I (teist korda) (u. 820893) 877, oktoober 886
Stephanos I (867893) 887 893, 18. mai
Antonios II Kauleas (surnud 901) 893 901, 12. veebruar
Nikolaos I Mystikos (852925) 901, märts 906, veebruar
Euthymios I Synkellos 906 912
Nikolaos I Mystikos (teist korda) (852925) 912, mai 925, 15. mai
Stephanos II 925 928
Tryphon (surnud 931) 928 931
Theophylaktos I (917956) 933, 2. veebruar 956, 27. veebruar
Polyeuktos (surnud 970) 956 970, 16. jaanuar
Vasileios I Skamandrenos 970 974
Antonios III Stoudites (surnud 983) 974 979 v 980
Nikolaos II Chrysoberges 984 996
Sisinios II 996 998 v 999
Sergios II (surnud 1019) 999 v 1001 1019
Evstathios 1019 1025
Alexios I Stoudites 1025 1043
Michael I Kerularios (u 10001059) 1043 1058 v 1059
Konstantinos I Leichoudas 1059 1063
Ioannes VIII Xiphilinos (1005/10121075) 1064 1075
Kosmas I 1075 1081
Evstratios Garidas 1081 1084
Nikolaos III Grammatikos 1084 1111
Ioannes IX Agapetos 1111 1134
Leon Styppes 1134 1143
Michael II Kourkouas 1143 1146
Kosmas II Attikos 1146 1147
Nikolaos IV Muzalon 1147 1151
Theodotos II 1151 1153
Neophytos I 1153 1153
Konstantinos IV Chliarenos 1154 1156
Lukas Chrysoberges 1156 1169
Michael III Anchialos 1170 1177
Chariton 1177 1178
Theodosios I Boradiotes (surnud > 1183) 1179 1183
Vasileios II Karnateros 1183 1186
Niketas II Mountanes 1186 1189
Leon Theotokites 1189 1190
Dositheos 1190 1191
Georgios II Xiphilinos 1191 1198
Ioannes X Karnateros 1198 1206
Michael IV Autoreianos 1207 1213
Theodoros II Eirenikos 1213 1215
Maximos II 1215 1215
Manuel I Charitopoulos 1216 1222
Germanos II 1222 1240
Methodios II 1240 1240
vakantne 1240 1244
Manuel II 1244 1255
Arsenios Autoreianos (surnud 1267) 1255 1259
Nikephoros II 1260 1261
Arsenios Autoreianos (teist korda) (surnud 1267) 1261 1267
Germanos III 1267 1267
Ioseph I Galesiotes 1267 1275
Ioannes XI Bekkos (u 12251297) 1275, 2. juuni 1282, 26. detsember
Grigorios II Kyprios (12411289) 1283 1289
Athanasios I (12301310) 1289 1293
Ioannes XII 1293 1303
Athanasios I (teist korda) (12301310) 1303 1309 v 1310
Niphon I 1310 1314
Ioannes XIII Glykys 1315 1320
Gerasimos I 1320 1321
vakantne 1321 1323
Isaias I (surnud 1334) 1323 1334
Ioannes XIV Kalekas 1334 1347
Isidoros I 1347 1349 v 1350
Kallistos I (surnud 1363) 1350 1354
Philotheos Kokkinos (u 13001379) 1354 1355
Kallistos I (teist korda) (surnud 1363) 1355 1363
Philotheos Kokkinos (teist korda) (u 13001379) 1364 1376
Makarios 1376 1379
Neilos 1379 v 1380 1388
Antonios IV 1389 1390
Makarios (teist korda) 1390 1391
Antonios IV (teist korda) 1391 1397
Kallistos II Xanothopoulos 1397 1397
Matthaios I 1397 1410
Euthymios II 1410 1416
Ioseph II (surnud 1439) 1416 1439
Metrophanes II (surnud 1443) 1440 1443, 1. august
Grigorios III Mammas (surnud 1459) 1443 1450
Athanasios II 1450 1453
Gennadios II Scholarios (u 1400 – u 1473) 1454 1456
Isidoros II Xanthopoulos 1456 1457
Gennadios II Scholarios (teist korda) (u 1400 – u 1473) 1458 1458
vakantne 1458 1462
Gennadios II Scholarios (kolmandat korda) (u 1400 – u 1473) 1462 1463
Sophronios I Syropoulos 1463 1464
Ioasaph I Kokkas 1464 1464
Gennadios II Scholarios (neljandat korda) (u 1400 – u 1473) 1464 1464
Ioasaph I Kokkas (teist korda) 1464 1466
Markos II Xylokaraves 1466 1466
Symeon I Trapezountios 1466 1466
Dionysios I 1467 1471
Symeon I Trapezountios (teist korda) 1471 1474
Raphail I 1475 1476
Maximos III Christonymos 1476 1481
Symeon I Trapezountios (kolmandat korda) 1481 1486
Niphon II (surnud 1515) 1486 1488
Dionysios I (teist korda) 1489 1491
Maximos IV 1491 1497
Niphon II (teist korda) (surnud 1515) 1497 1498
Ioakeim I 1498 1502
Niphon II (kolmandat korda) (surnud 1515) 1502 1502
Pachomios I 1503 1504
Ioakeim I (teist korda) 1504 1504
Pachomios I (teist korda) 1504 1513
Theoleptos I 1513 1522
Ieremias I 1522 1545
Ioannikios I 1546 1546
Dionysios II 1546 1555
Ioasaph II 1555 1565
Metrophanes III 1565 1572
Ieremias II Tranos (u 1530–´1595) 1572 1579
Metrophanes III (teist korda) 1579 1580
Ieremias II Tranos (teist korda) (u 1530–´1595) 1580 1584
Pachomios II 1584 1585
Theoleptos II 1585 1586
Ieremias II Tranos (kolmandat korda) (u 1530–´1595) 1587 1595
Matthaios II 1596 1596
Gavriil I 1596 1596
Theophanes I Karykes 1597 1597
Meletios I Pegas 1597 1598
Matthaios II (teist korda) 1598 1602
Neophytos II 1602 1603
Matthaios II (kolmandat korda) 1603 1603
Raphail II 1603 1607
Neophytos II (teist korda) 1607 1612
Kyrillos I (15721638) 1612 1612
Timotheos II 1612 1620
Kyrillos I (teist korda) (15721638) 1620 1623
Grigorios IV Stravoamaseias 1623 1623
Anthimos II 1623 1623
Kyrillos I (kolmandat korda) (15721638) 1623 1633
Kyrillos II Kontares 1633 1633
Kyrillos I (neljandat korda) (15721638) 1633 1634
Athanasios III Patelaros 1634 1634
Kyrillos I (viiendat korda) (15721638) 1634 1635
Kyrillos II Kontares (teist korda) 1635 1636
Neophytos III 1636 1637
Kyrillos I (kuuendat korda) (15721638) 1637 1638
Kyrillos II Kontares (kolmandat korda) 1638 1639
Parthenios I 1639 1644
Parthenios II 1644 1646
Ioannikios II 1646 1648
Parthenios II (teist korda) 1648 1651
Ioannikios II (teist korda) 1651 1652
Kyrillos III 1652 1654
Paisios I 1654 1655
Ioannikios II (kolmandat korda) 1655 1656
Parthenios III 1656 1657
Gavriil II 1657 1657
Parthenios IV 1657 1659
Theophanes II 1659 1659
vakantne 1659 1662
Dionysios III 1662 1665
Parthenios IV (teist korda) 1665 1667
Klemes 1667 1667
Methodios III 1668 1671
Parthenios IV (kolmandat korda) 1671 1671
Dionysios IV Mouselimes (surnud 1696) 1671 1673
Gerasimos II (surnud 1689) 1673 1674
Parthenios IV (neljandat korda) 1675 1676
Dionysios IV Mouselimes (teist korda) (surnud 1696) 1676 1679
Athanasios IV 1679, 2. august 1679, 10. august
Iakovos (surnud 1700) 1679 1682
Dionysios IV Mouselimes (kolmandat korda) (surnud 1696) 1682 1684
Parthenios IV (viiendat korda) 1684 1685
Iakovos (teist korda) (surnud 1700) 1685 1686
Dionysios IV Mouselimes (neljandat korda) (surnud 1696) 1686 1687
Iakovos (kolmandat korda) (surnud 1700) 1687 1688
Kallinikos II (u 16301702) 1688 1688
Neophytos IV 1688 1688
Kallinikos II (teist korda) (u 16301702) 1689 1693
Dionysios IV Mouselimes (viiendat korda) (surnud 1696) 1693 1694
Kallinikos II (kolmandat korda) (u 16301702) 1694, aprill 1702, 19. august
Gavriil III (surnud 1707) 1702, august 1707, 28. oktoober
Neophytos V 1707, 31. oktoober 1707, 5. november
Kyprianos I (surnud 1714) 1707, november 1709, juuni
Kyrillos IV (surnud 1728) 1709, juuni 1709, juuni
Athanasios V (surnud > 1718) 1709, juuni 1711, detsember
Kyrillos IV (teist korda) (surnud 1728) 1711, 15. detsember 1713, november
Kyprianos I (teist korda) (surnud 1714) 1713, november 1714, 11. märts
Kosmas III (surnud 1736) 1714, 11. märts 1716, 3. aprill
Ieremias III (surnud 1735) 1716, aprill 1726, 30. november
Kallinikos III (surnud 1726) 1726, 30. november 1726, 30. november
Paisios II (surnud 1756) 1726, 1. detsember 1732, september
Ieremias III (teist korda) (surnud 1735) 1732, 26. september 1733, märts v aprill
Seraphim I 1733, märts v aprill 1734, oktoober
Neophytos VI (surnud 1747) 1734, 8. oktoober 1740, august v september
Paisios II (teist korda) (surnud 1756) 1740, august v september 1743, mai v juuni
Neophytos VI (teist korda) (surnud 1747) 1743, mai v juuni 1744, märts v aprill
Paisios II (kolmandat korda) (surnud 1756) 1744, märts v aprill 1748, 9. oktoober
Kyrillos V (surnud 1775) 1748, 9. oktoober 1751, juuni
Paisios II (neljandat korda) (surnud 1756) 1751, juuni 1752, september
Kyrillos V (teist korda) (surnud 1775) 1752, 18. september 1757, 27. jaanuar
Kallinikos IV (17131791) 1757, 27. jaanuar 1757, 2. august
Seraphim II (surnud 1781 v 1782) 1757, 2. august 1761, 6. aprill
Ioannikios III (surnud 1793) 1761, 6. aprill 1763, 1. juuni
Samouil I (u 17001775) 1763, 4. juuni 1768, 16. november
Meletios II (surnud > 1777) 1768, 16. november 1769, aprill
Theodosios II (surnud u 1785) 1769, 22. aprill 1773, 27. november
Samouil I (teist korda) (u 17001775) 1773, 28. november 1775, 4. jaanuar
Sophronios II (surnud 1780) 1775, 4. jaanuar 1780, 19. oktoober
Gavriil IV (surnud 1785) 1780, 19. oktoober 1785, 10. juuli
Prokopios I (17341812) 1785, juuli 1789, 11. mai
Neophytos VII 1789, 12. mai 1794, 12. märts
Gerasimos III (surnud u 1800) 1794, 14. märts 1797, 30. aprill
Grigorios V (17461821) 1797, 30. aprill 1798, 29. detsember
Neophytos VII (teist korda) 1798, 30. detsember 1801, 29. juuni
Kallinikos V 1801, 29. juuni 1806, 4. oktoober
Grigorios V (teist korda) (17461821) 1806, 5. oktoober 1808, 22. september
Kallinikos V (teist korda) 1808, 22. september 1809, 5. mai
Ieremias IV (surnud 1824) 1809, 5. mai 1813, 16. märts
Kyrillos VI (17751821) 1813, 16. märts 1818, 25. detsember
Grigorios V (kolmandat korda) (17461821) 1818, 26. detsember 1821, 22. aprill
Evgenios II (u 17801822) 1821, 22. aprill 1822, 8. august
Anthimos III (surnud 1842) 1822, 9. august 1824, 21. juuli
Chrysanthos I (17681834) 1824, 21. juuli 1826, 8. oktoober
Agathangelos I (surnud 1831) 1826, 8. oktoober 1830, 17. juuli
Konstantios I (17701859) 1830, 18. juuli 1834, 30. august
Konstantios II (u 17601859) 1834, 30. august 1835, 8. oktoober
Grigorios VI (17981881) 1835, 9. oktoober 1840, 3. märts
Anthimos IV (17881878) 1840, 3. märts 1841, 18. mai
Anthimos V (surnud 1842) 1841, 18. mai 1842, 24. juuni
Germanos IV (17881853) 1842, 26. juuni 1845, 30. aprill
Meletios III (17721845) 1845, 30. aprill 1845, 10. detsember
Anthimos VI (17821878 1845, 16. detsember 1848, 30. oktoober
Anthimos IV (teist korda) (17881878) 1848, 30. oktoober 1852, 11. november
Germanos IV (teist korda) (17881853) 1852, 13. november 1853, 28. september
Anthimos VI (teist korda) (17821878 1853, 6. oktoober 1855, 3. oktoober
Kyrillos VII (18001872) 1855, 3. oktoober 1860, 3. juuli
Ioakim II (18021878) 1860, 16. oktoober 1863, 21. juuli
Sophronios III (17981899) 1863, 2. oktoober 1866, 16. detsember
Grigorios VI (teist korda) (17981881) 1867, 22. veebruar 1871, 22. juuni
Anthimos VI (kolmandat korda) (17821878) 1871, 17. september 1873, 12. oktoober
Ioakim II (teist korda) (18021878) 1873, 5. detsember 1878, 16. august
Ioakim III (18341912) 1878, 16. oktoober 1884, 11. aprill
Ioakim IV (18371887) 1884, 13. oktoober 1886, 26. november
Dionysios V (18201891) 1887, 4. veebruar 1891, 25. august
Neophytos VIII (18321909) 1891, 8. november 1894, 6. november
Anthimos VII (18271913) 1895, 1. veebruar 1897, 10. veebruar
Konstantinos V (18331914) 1897, 14. aprill 1901, 9. aprill
Ioakim III (teist korda) (18341912) 1901, 7. juuni 1912, 26. november
Germanos V (18351920) 1913, 10. veebruar 1918, 25. oktoober
Dorotheos, Prousa piiskop (kohusetäitja) (18611921) 1918, 25. oktoober 1921, 19. märts
Nikolaos, Kaisaria piiskop (kohusetäitja) (18621927) 1921, märts 1921, 8. detsember
Meletios IV (18711935) 1921, 8. detsember 1923, 20. september
Grigorios VII (18551924) 1923, 6. detsember 1924, 17. november
Konstantinos VI (18601930) 1924, 17. detsember 1925, 22. mai
Vasileios III (18461929) 1925, 13. juuli 1929, 29. september
Photios II (18741935) 1929, 7. oktoober 1935, 29. detsember
Veniamin I (18711946) 1936, 18. jaanuar 1946, 17. veebruar
Maximos V (18971972) 1946, 20. veebruar 1948, 18. oktoober
Athinagoras I (18861972) 1948, 1. november 1972, 7. juuli
Dimitrios I (19141991) 1972, 16. juuli 1991, 2. oktoober
Vartholomaios I (1940–) 1991, 22. oktoober

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]