Konstantínos Kentéris

Allikas: Vikipeedia
Konstantínos Kentéris
Sünniaeg 11. juuli 1973 (50-aastane)
Veebisait http://www.kenteris.gr/

Konstantínos Kentéris [konstand'inos kend'eris] (ka Kóstas Kentéris; Κωνσταντίνος (Κώστας) Κεντέρης; sündinud 11. juulil 1973 Kreekas Mytilínis) on Kreeka kergejõustiklane (200 ja 400 m jooksja), olümpiavõitja 200 m jooksus 2000. aasta olümpiamängudel Sydneys.

Kentéris oli Sydney olümpiamängude suurim üllataja. Ta valiti Kreeka 2000. aasta sportlaseks.

Ta ei osalenud Kreekas 2004. aastal toimunud olümpiamängudel, kuna sai dopingukontrollidest puudumiste tõttu võistluskeelu.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta hakkas kergejõustikuga tegelema 10-aastaselt. Tõsiselt hakkas ta jooksu treenima umbes kümme aastat hiljem, kui asus Thessaloníkis kehakultuuri õppima.

1999. aastast on Kentérise treener Christos Tzekos, keda IAAF oli karistanud dopingutestijate löömise eest. Mõne kuuga sai Kentérisest maailma parim 200 m jooksja.

Kentérise hoidumist auhinnafondiga võistlustest on seletatud sellega, et Kreeka valitsus on talle eraldanud piisava stipendiumi (üle 2 miljoni Eesti krooni aastas).

Alles 1999 osales Kentéris oma esimestel rahvusvahelistel suurvõistlustel. Nii sise- kui ka välismaailmameistrivõistlustel langes ta eeljooksudes välja. 2000. aasta sisemaailmameistrivõistlustel oli ta viimane. Sellepärast olid Kenterisest vähesed kuulnud, kui ta üllatuslikult pääses Sydney olümpiamängudel 200 m jooksu finaali. Kuigi eelmine olümpiavõitja Michael Johnson oli spordist loobunud ja valitsev maailmameister Maurice Greene ei osalenud, ei ennustanud keegi Kentérisele medalit. Kuid Kentéris tuli Darren Campbelli (Suurbritannia) ja Ato Boldoni Trinidad ja Tobago ees ajaga 20,09 olümpiavõitjaks, joostes peaaegu veerandi sekundi võrra kiiremini oma senisest isiklikust rekordist. See oli suurüllatus.

Kuigi Kentérisel ja tema treeningupartneril Ekaterini Thanoul, kes võitis Sydney olümpiamängudel naiste 100 m jooksus hõbemedali, oleks olnud võimalus teenida palju raha Grand Prix' võistlustel, jäid nad neist võistlustest kõrvale. Sydney olümpiavõistlustest saadik osales Kentéris ainult ühel niisugusel võistlusel väljaspool Kreekat.

Kentéris tõestas, et tema tiitel ei olnud juhus, kui ta võitis 200 m jooksu (20,04) ka 2001. aasta maailmameistrivõistlustel pärast hooaega, mil ta polnud rahvusvahelistel võistlustel palju osalenud. 2002. aastal tuli Kentéris ka Euroopa meistriks (München; 19,85; senine isiklik rekord; 2002. aasta maailmatippmark).

Kentéris andis harva intervjuusid ega suhelnud ka teiste sportlastega. Ta ei korraldanud pressikonverentse ega sõlminud rahvusvahelisi sponsorluslepinguid. Kreeka spordiametnike teatel oli Kentéris Kreeka õhujõudude auseersant ning vallaline mees, kellele meeldib kino ning lastega töötamine.

Peale nende tiitlivõistluste Kentéris praktiliselt kunagi suurvõistlustel ei osalenud. See andis ainet kuulujuttudele dopingust. Teda hakati kutsuma "nähtamatuks Adoniseks". 2002. aastal loobusid Kentéris ja Thanou viimasel minutil ühest Grand Prix' võistlusest Ateenas. Kõneainet andis ka Kentérise enneaegne lahkumine 2003. aasta maailmameistrivõistlustelt Pariisis väidetavalt kannavigastuse tõttu.

Kentéris oli Kreeka suurim olümpialootus 2004. aasta suveolümpiamängudel Ateenas, mistõttu 200 m jooksu finaal müüdi kõikidest olümpiavõistlustest esimesena välja. Liikusid ka kuuldusid, et Kentéris süütab olümpiatule.

Dopingukahtlustused[muuda | muuda lähteteksti]

Kentéris tegi 2003. aastal kolm dopingutesti ja tema treeningukaaslane, Kreeka 100 m jooksja Ekaterini Thanou, kaks testi. Nad ei teatanud IAAF-ile oma õiget asukohta: nad treenisid Kataris, mitte Kreetal, nagu ametlikult teatatud. IAAF tegi selle eest ametliku hoiatuse.

27. ja 28. juulil nad ei ilmunud Tel Avivis testimisele.

Kui nad veidi enne mängude algust ametlikult treeningu eesmärgil Chicagos (USA) viibisid, ei saanud nad tulla ettenähtud dopingukontrolli 10. augustil, sest nad sõitsid enne algselt teatatut aega Kreekasse (teise versiooni järgi ei viibinudki Kenteris üldse USA-s). Thanou pidi jääma Chicagosse 18. augustini ja Kentéris 23. augustini.

12. augustil 2004 kutsuti nad koos olümpiakülas kella 19.30-ks uuesti dopingukontrolli. Sinna ei saanud nad ilmuda, sest nad olid väidetavalt jälle koduteel, et "isiklikke asju" ära tuua. Ent nagu Kreeka spordiametnik Manolis Kolybadis 15. aprillil Kreeka eratelekanalis Alpha jutustas, teatas ta mõlemale sportlasele olümpiakülla tuleku ajal eelseisvast kontrollist, mille peale need sattusid paanikasse ("nad olid nagu üleshirmutatud tuvid").

Neile lubatud kahetunnist ajapikendust ei saanud Kentéris ja Thanou kasutada, sest neil oli vahepeal olnud kerge mootorrattaõnnetus ja nad pidid haiglaravile minema. Haigla teatel oli Kentérisel kaela- ja jalavigastused.

Siiski said selles loos varsti teatavaks kahtlased asjaolud:

  • väidetava sündmuspaiga vahetus läheduses olevas kioskis seda õnnetust tähele ei pandud;
  • politseile õnnetusest ei teatatud;
  • õnnetuskoha lähedal on haigla, kuid sportlased viidi hoopis teises linnajaos olevasse haiglasse;
  • politseil ei õnnestunud leida ühtki õnnetuse tunnistajat ega neid haiglasse toimetanud autojuhti.

Juba 12. augustil kutsus ROK-i president Jacques Rogge kokku seesmise distsiplinaarkomisjoni, kuhu kuulusid kolm ROK-i täitevkomitee liiget Thomas Bach, Sergei Bubka ja Denis Oswald. Komisjon tahtis kreeka sportlasi 13. augusti hommikul üle kuulata. Et aga Kentérisel ja Thanoul oli arstitõend, siis lükati ülekuulamine edasi 16. augustile. Arstid aga ei lubanud neid 16. augustil haiglast välja. Hiljem lükati ülekuulamine edasi 18. augustini.

Et dopingukontrollist tõendatud, teadlikku kõrvalehiilimist loetakse samaväärseks testi positiivse tulemusega, kaasneks sellega kaheaastane võistluskeeld ning kohene kõrvaldamine olümpiamängudelt. ROK-i distsiplinaarkomisjon peab nüüd uurima, kas Kentéris ja Thanou jätsid dopingutesti tegemata sellepärast, et nad ei olnud sellest teadlikud, või hiilisid nad kontrollist meelega kõrvale. Komisjoni soovitusel teeb ROK-i täitevkomitee siis otsuse.

14. augustil otsustas Kreeka rahvuslik olümpiakomitee pärast ägedat vaidlust häältega 5:1 oma presidendi Lambis Nikolaou arvamuse vastaselt Kentérist ja Thanoud kreeka võistkonnast mitte kohe välja arvata, vaid peatas nende võistkonnaliikmestaatuse kuni ROK-i vastava organi otsuseni.

Kohtuallika teatel käskis Kreeka peaprokurör Dimitris Papangelopoulos 16. augustil algatada nende suhtes juurdlus ning kaks prokuratuuritöötajat hakkavad uurima nii dopingukontrollile mitteilmumist kui ka mootorrattaõnnetust. Reutersi allika teatel külastas samal päeval sportlasi haiglas sõltumatu meditsiiniekspert. Ta ei leidnud Thanoul mingeid vigastusi. Kentérisel olid mõned kriimustused paremal küünarnukil. Mõlemad kaebasid peapööritust ning ekspert ei välistanud peasiseseid traumasid.

17. augustil kirjutati nad haiglast välja. Nad eitasid avalikult keelatud ainete tarvitamist. Nad lubasid asja ära klaarida ja olümpiamängudel starti minna.

18. augustil kohtusid nad ROK-i esindajatega. Et sportlased loobusid vastutustundele viidates Ateena olümpiamängudel võistlemisest, siis ei rakendanud ROK-i täitevkomitee nende ega nende treeneri Christos Tzekose suhtes sanktsioone. Võimalike sanktsioonide üle otsustab IAAF-i Nõukogu, mille koosolek on Ateenas 26. augustil. Erinevalt ROK-ist rakendab IAAF mitte kahe, vaid kolme dopingutestile ilmumatajäämise korral.

Kentéris lubas katkestada kõik sidemed oma treeneri Tzekosega, kes aga ei leia, et ta oleks mingeid vigu teinud.

Doping, mille kasutamises Kentérist on kahtlustatud, on THG (tetrahüdrogestrinoon).

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Elab Ateenas. Tippsportlasena oli tema pikkus 180 cm ja kaal 80 kg.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]