Kompressioonsokid

Allikas: Vikipeedia

Kompressioonsokid ehk tugisukad võeti meditsiinisektoris 1950. aastatel kasutusele veresoonkonna haiguste ravis (veenilaiendid, tromboosid jne), samuti diabeetikute ravis. Laialdane levik sporti on toimunud suhteliselt hiljuti.

Kuidas toimib? Kompressioonsokid parandavad vere tsirkulatsiooni lihastes, mille tulemusel kiireneb ainevahetuse jääkproduktide (nt laktaat) neutraliseerimine ja kehast eemaldamine ning ühtlasi tagab ka lihaste parema hapnikuga varustamise. Vere tsirkulatsiooni tõhustav toime seisneb selle, et kompressiooni tulemusena sulguvad pindmised veenid, mis omakorda põhjustab vereringe intensiivistumise lihase süvaveenides. Kompressiooni tulemusel lihase ainevahetuse kiirenemist on kinnitanud mitmed uuringud. Lisaks tõstavad kompressioonsokid lihase kompaktsust, mis aitab absorbeerida väliseid jõude, alandada vibratsiooni ja salvestada elastsusenergiat. Mehaaniline tugi aitab vältida ka lihaskiudude mikrovigastusi ja ka võimalikke ülekoormusvigastusi.

Kuidas kasutada ? Kasutusala on väga lai: nii sportimisel, enne sporti, kui ka pärast spordiga tegelemist, nii harrastajad kui ka tippsportlased. Kirjanduses mainitu põhjal on kompressioonsokid kindlasti õigustatud kesk ja vanemas eas harrastajate seas, kuna ealiste iseärasuste tõttu on aeglasem taastumine, kehvem vere tsirkulatsioon, mille läbi suureneb ka vigastuse oht. Väga paljud sportlased on maininud kompressioonsokkide kasutamist reisimisel (autosõit, lendamine). Pikka aega piiratud liikumisasendis viibimine tekitab kange lihase tunde, jalgadesse tekib turse. Kompressiooni kasutamine aitab mainitud vaevusi oluliselt leevendada. Üldjuhul kompressioonsokkide kasutamisele ajalist piirangut seatud ei ole. On palju näiteid, kui kompressioonsokid on jäetud peale ka ööseks. Pigem on tegemist iga inimese individuaalse lähenemisega.

Levinumad tooted - sääreümbris - põlvik - reieümbris - varrukad - püksid - sukad