Koidula raudteejaam

Allikas: Vikipeedia
Koidula raudteejaam
Koidula raudteejaam
Asukoht Setomaa vald, Võru maakond Eesti Vabariik
Koordinaadid 57° 50′ 13,3″ N, 27° 34′ 19,5″ E
Tüüp raudteepiirijaam
Omanik AS Eesti Raudtee
Platvormid 2
Rööpapaaride arv 10
Avatud 3. september 2011
Kaart

Koidula raudteejaam on raudteejaam (raudteepiirijaam) Võru maakonnas Setomaa vallas Koidula külas. Avamisel jäi jaam Põlvamaa Värska valda.

2011. aasta keskpaigaks ehitati seoses Koidula piiripunkti ja seal asuva Koidula raudteejaama renoveerimisega Piusa lähedal (Eesti alal) kokku Valga poolt tulev Valga–Koidula raudteelõik ja Tartu poolt tulev Tartu–Koidula raudteelõik, mistõttu sai võimalikuks rongiliiklus nn Kagu-Eesti kolmnurgas (Tartu-Valga-Koidula-Tartu). Varem said raudteed kokku alles Venemaal Petseri raudteejaamas.

Aastaks 1964 oli valminud küll juba raudteid Eesti NSV pinnal ühendav tee: toonaselt Tartu-Petseri raudteelõigult kulges Piiroja raudteepeatuse ja Petseri raudteejaama vahelisel alal Valga suunas harutee, mis võimaldas liikuda ühelt lõigult teisele läbimata Petseri sõlmjaama. Hiljem võeti sealt rööpad üles.[1]

Koidula raudteejaam

Kaubaveod[muuda | muuda lähteteksti]

Koidula raudteepiirijaama põhiülesandeks on Venemaaga peetava kaubavahetuse korraldamine (selleks otstarbeks on jaamas näiteks röntgen, mis valgustab jooksvalt läbi kõigi kaubarongide sisemuse). Varem toimus see protseduur Tartus.[2]

Koidula jaamas asub 10 rööpapaari ja 38 pööret. Ehitusel paigaldati kokku 25,6 km rööpaid. Raudteejaam suudab vastu võtta kuni 40 rongipaari ööpäevas.

Lisaks jaamahoonele asub Koidula raudteepiirijaamas ka maksu- ja tolliameti kaubaladu, depoohoone, vedurite pöördsild, ning mitmed kauba käitlemiseks mõeldud abiehitised.

Reisirongiliiklus[muuda | muuda lähteteksti]

Reisijate teenindamiseks asub jaamas kaks madalat reisiplatvormi pikkustega 200 ja 150 m. Lisaks on jaamas ka tolliteenistuse kontrollplatvorm pikkusega 140 m.[3]

Jaamas peatub vastavalt päevale kuni 4 Elroni reisirongi liinil Tartu–Koidula.

Alates 2012. aasta suveperioodist pikenes tollal Edelaraudtee opereeritav Tartu–Koidula raudteeliin Piusani. Liini pikendus on seni olnud kasutusel ainult suveperioodil. Elron alustas sõite Piusale 1. juunist 2014. Käigus on üks reisirong päevas.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Maa-ameti geoportaal
  2. [1] Koidula piiriraudteejaam avab reisivõimaluse kolme suurlinna. Postimees 25.09.2009
  3. Koidula jaama tehnokorraldusakt; AS Eesti Raudtee

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev peatus
Raudteepeatus idasuunalistel reisirongiliinidel
Järgnev peatus
Orava
Koidula
Valga poole:
Piusa
Petseri poole:
Petseri