Kinnisvarainvesteering

Allikas: Vikipeedia
Kinnisvarasse panustamine. Foto on illustreeriv. Autor: Triin Z.

Kinnisvarasse investeerimine sisaldab kinnisvara ostmist, müümist, haldamist või rentimist majandusliku kasu saamise eesmärgil. Kinnisvara investeerimise alaliik on kinnisvaraarendus[1]. Inimene, kes kinnisvarasse investeerib on kinnisvaraettevõtja või investor.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kinnisvarasse investeerimine on muutunud populaarseks alates 1980. aastast [2]. 1855. aastal loodi esimene kinnisvaravahendus ettevõte ning 1908. aastal esimene riiklik Kinnisvaramaaklerite Assotsiatsioon[3]. 1980. aastatel sai maailmas kinnisvarasse investeerimine laialdamaselt alguse tänu rahvusvaheliste suhete paranemisele. Samal ajal oli Ameerikas majanduslangus, mis muutis kinnisvara hinnad seal odavamaks ja suurendas arestitud kinnisvara hulka ning sundmüüki. Seetõttu tekkisid inimestel suurepärased võimalused soetada odavalt kinnisvara. 21. sajandi algul muutusid rahvusvahelised kinnisvarainvesteeringud üha tavalisemaks, samuti paranes rahvusvaheliselt selle alase teabe kättesaadavus ja usaldusväärsus.[4]

Investeerimise ohud[muuda | muuda lähteteksti]

Investeerimisel on mitmed ohud:

1) Kinnisvaraturg on ettearvamatu

Kuigi kinnisvara väärtused aja jooksul tõusevad, on kinnisvaraturud ettenägematud ning tekkida võib investeeringu langusi. Rolli mängivad majandus, demograafia, intressimäärad, valitsuse poliitika ning ettenägematud asjaolud.

2) Kehv asukoha valik

Asukoha valik mõjutab tegureid, mis määravad kinnisvara objekti võimet teenida kasumit. Enne objekti valikut tuleks teha kindlaks, milline on valitud asukoha nõudlus, et teha kindlaks, kas investeering tasub ära.

3) Negatiivne rahavoog

Kinnisvara investeeringu rahavoog on raha, mis jääb alles pärast kõigi kulude, maksude ja hüpoteegimaksete tasumist. Negatiivne rahavoog on olukord, kui sissetulevat raha on vähem kui väljaminevat. Negatiivse rahavoo põhjused: madal üürihind, kõrged finantseerimiskulud ning vale rendistrateegia.

4) Kõrge vakantsuse tase

Peamine viis kõrge vakantsusmäära vältimiseks on osta suure nõudlusega kinnisvara objekt, mis asub heas asukohas. Riske saab vähendada samuti kinnisvara reklaamides, hoides kinnisvara hooldatuna ning alustades uue üürniku otsimist kohe, kui eelmine üürnik on teatanud väljakolimisest.

5) Probleemsed üürnikud

Üürnikega seotud probleemid hõlmavad tihti üüri maksmist hilinemisega, üüri maksmata jätmist ning hooldusprobleeme. Üürnike valides on soovitatav veenduda, et potentsiaalsel üürnikul on kindel sissetulek.[5]

Erinevad võimalused investeerimiseks[muuda | muuda lähteteksti]

Üüripindadesse investeerimine - üürileandjana vastutate kinnisvara hüpoteegi maksmise, maksude- ja kindlustuse ning ka korrashoiu eest. Alustuseks on kõige olulisem üürnike leidmine. Samuti ka peate üürileandjana arvestama, palju saate üüri küsida, see sõltub paljudest asjaoludest. Levinud strateegia on võtta kulude katmiseks piisavalt üüri kuni hüpoteegi tasumiseni, mil suurem osa üürist siis muutub lõpuks kasumiks. Teiseks viisiks on, et kui kinnisvara väärtus tõuseb, siis on võimalik see kasumiga õigel ajal maha müüa.

Eesmärk kinnisvara lühikese aja jooksul maha müüa. Selleks esmalt remonditakse ja uuendatakse kinnisvara lühikese ajaga ning müüakse hinnaga, mis ületab siis koguinvesteeringu sh renoveerimistööd. Teine valik on kinnisvara hoidmine ja edasi müümine- ostetakse kiiresti kasvavalt kinnisvara turult objekt ja hoitakse paar kuud ning müüakse kasumiga edasi.[6]

Investeeringud kinnisvarasse on kõige turvalisemad, sest nõudlus on elamis- ja tootmispindadele alati suur.[7]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Real Estate Development". Vaadatud 14.02.2022.
  2. The Investopedia Team (06.07.2021). "Real Estate Investing". Vaadatud 14.02.2022.
  3. "A Quick History of Real Estate Investing". 26.11.2019. Originaali arhiivikoopia seisuga 23.02.2022. Vaadatud 15.02.2022.
  4. Bryan D. MacGregor, Rainer Schulz, Richard K. Green (2019). "Routledge Companion to Real Estate Investment". Vaadatud 14.02.2022.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  5. Folger. J (29.09.2020). "Why Real Estate Risky Investment". Vaadatud 15.02.2022.
  6. The Investopedia Team (06.07.2021). "Different ways to invest in real estate". Vaadatud 15.02.2022.
  7. Reinvest24 (25.10.2021). "Kui palju raha juurdetrükk kinnisvara hinnale otsa keevitab?". Vaadatud 17.02.2022.