Kilo-klassi allveelaevad

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kilo klassi allveelaevad)
 See artikkel räägib allveelaevast; massiühiku kohta vaata artiklit Kilogramm; eesliite kohta vaata artiklit Kilo-; Espoo linnaosa kohta vaata artiklit Kilo (Espoo); Kilo on ka NATO foneetilise tähestiku täht K.

Venemaa Kilo-klassi allveelaev aastal 2018

Kilo on septembris 1982 Nõukogude Liidus välja lastud mitmeotstarbeline diiselallveelaev.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Allveelaev on kahe kerega. Keredevahelises ruumis paiknevad kütuse- ja õhumahutid. Sisekere on veekindlate vaheseintega jaotatud kuueks sektsiooniks, igas sektsioonis on omakorda kaks korrust. Allveelaev on suuteline pinnale tõusma ka siis, kui üks sektsioon on veega täitunud.

Meeskond koosneb 57 madrusest ja ohvitserist. Meeskonna kajutid paiknevad kolmandas sektsioonis, umbes allveelaeva keskel. Ohvitseridele on ette nähtud igale eraldi magamiskoht. Madrused magavad vahetustega kaks madrust ühes magamiskohas.

Müra vähendamiseks on sõukruvi kuuelabaline ning nii laeva diisel- kui ka elektrimootorid on paigutatud mürasummutavatele alustele.

Tehnilised andmed[muuda | muuda lähteteksti]

Pikkus: 72,6 m

Laius: 9,9 m

Veeväljasurve: vee peal 2300 t, vee all 3036 t

Peamasinate võimsus: vee peal 3650 hj, vee all 5900 hj

Kiirus: vee peal 10 sõlme, vee all 17 sõlme

Sõidukaugus: 6500 M kiirusega 7 sõlme

Maksimaalne sukeldumissügavus: 350 m

Meeskond: 57 inimest (sh 13 ohvitseri)

Relvastus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 6 torpeedotoru kaliibriga 533 mm
  • 18 torpeedot või 24 miini
  • 8 õhutõrjeraketti

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Allveelaeva hakati projekteerima 1974. aastal ning projekti koondnimeks sai Paltus (kalaliik), eesti keeles kammeljas. NATO ristis laeva juba enne valmimist mereväe signaallipu järgi Kiloks. Kokku toodeti 53 seda tüüpi allveelaeva (teistel andmetel 57). Neist 24 on senini kasutusel Venemaa sõjalaevastikus (16 teenistuses ja 8 reservis) ning 29 laeva on müüdud välismaale. 2010. aastate lõpus hakati uuendatud projekti 636.3 järgi Kilo-klassi allveelaevu taas tootma.