Khaled (muusik)

Allikas: Vikipeedia

Khaled Hadj Ibrahim (araabia keeles: خالد حاج إبراهيم‎‎; sündinud 29. veebruaril 1960 Oranis), esinejanimega Khaled, on Alžeeria-Maroko muusik, laulja ja laulukirjutaja.

Ta oli alles laps, kui salvestati tema esimesed muusikalood toonase esinejanimega Cheb Khaled (الشاب خالد, araabia keeles 'noor mees Khaled', vastandina sõnale 'sheikh', mis viitab traditsiooniliselt vanematele) ja on saanud rahvusvaheliselt kuulsaimaks[viide?] Alžeeria lauljaks terves araabia maailmas ja mitmel kontinendil. Tema populaarsus on toonud talle mitteametliku tiitli "Raï kuningas".[viide?] Tema kuulsaimad laulud on "Didi", "Aïcha" ja "C'est la vie" ning ka The Fifth Elementi jaoks tehtud soundtrack "Alech Taadi".[viide?]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Khaled Hadj Ibrahim sündis Oranis Orani provintsis Alžeerias 1960. aastal. 14-aastaselt hakkas ta tegema bändi Cinq Étoiles ('viis tärni'), millega esines ööklubides ja pulmades.

1980. aastatel hakkas Khaled raï laule looma ja laulma. 1986 kolis ta Prantsusmaale.

12. jaanuaril 1995 abiellus Khaled Samira Diabiga, kellega tal on neli tütart ja üks poeg.

Aastal 1998 ilmus Khaledi elust dokumentaalfilm "Khaled: Derrière le sourire".

Augustis 2013 kingiti talle Maroko kodakondsus, mida ta küll ise ei tahtnud, aga siiski aktsepteeris, sest tundis, et ei saa keelduda.

Ülemaailmne kuulsus[muuda | muuda lähteteksti]

Khaledi signatuurlaul, 1993. aastal ilmunud "Didi", sai eriti populaarseks araabiakeelsetes maades ja ka mujal, sealhulgas Euroopas, kus see jõudis Prantsusmaa, Belgia ja Hispaania edetabelitesse, ning Aasias, kus see lõi laineid Indias ja Pakistanis. Seda laulu kasutati Bollywoodi filmides "Shreeman Aashiq" ja "Airlift" ning Mollywoodi filmis "Highway". Khaled käis 4. veebruaril 1993 koos produtsent Don Wasiga telesaates "The Tonight Show". Viimast laulu näidati väga tihti MTV Europe telekanalil ning see jõudis 4. kohale Saksamaa edetabelis. Olles tuntud kui Raï kuningas, on Khaled võitnud arvukalt auhindu, tema albumeid on müüdud maailmas üle 80,5 miljoni eksemplari[viide?] ning need on saanud 10 teemant-, plaatina- ja kuldalbumitiitlit. See teeb temast ühe suurema plaadiläbimüügiga araabiakeelse artisti maailmas. Aastal 2010 esitas ta laulu "Didi" 2010 FIFA World Cupi avatseremoonial Lõuna-Aafrikas. Khaledi muusika kogus palju populaarsust ka Brasiilias 1990ndate lõpus ja 2000ndate alguses, enamasti seetõttu, et tema muusikat kasutati telesaadetes.

Aastal 2012 müüdi tema albumit "C’est la vie" üle 1 miljoni eksemplari juba ainuüksi Euroopa turul kahe kuu jooksul ning 2,2 miljonit eksemplari Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas. Ameerika Ühendriikides õnnestus seda müüa 200 000 ja üle maailma 4,6 miljonit eksemplari. Laul "C'est la vie" sai rekordarvu allalaadimisi Euroopa ja Kanada iTunesis ning jõudis kohale 5. kohale Billboardi prantsuskeelsete laulude edetabelis. Albumi enda sõnumiks on tolerants, rahu ja armastus, hoides eemale konfliktsetest teemadest, millest mitmed teised Araabia artistid räägivad. Khaled püüdis albumiga edasi anda seda, mille käes Alžeeria immigrandid Euroopas kannatavad, ja usub, et see ongi selle albumi suure äriedu põhjus. "C’est la vie" oli Khaledi esimene album pärast viieaastast pausi laulude salvestamises. Album salvestati 2011. aastal, kuid ilmus alles 2012. aastal, kuna sel ajal kui toimusid Prantsuse presidendivalimised ja Araabia kevad.