Kaukaasia vang ehk Šuriku uued seiklused

Allikas: Vikipeedia
"Kaukaasia vang ehk Šuriku uued seiklused"
"Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика"
Žanr komöödiafilm
Režissöör Leonid Gaidai
Stsenarist Jakov Kostjukovski
Moriss Slobodskoi
Leonid Gaidai
Operaator Konstantin Brovin
Helilooja Aleksandr Zatsepin
Peaosades Aleksandr Demjanenko
Natalja Varlei
Frunzik Mkrtšjan
Vladmir Etuš
Georgi Vitsin
Jevgeni Morgunov
Juri Nikulin
Filmistuudio Mosfilm
Aasta 1966
Esilinastus 1. aprill 1967
Kestus 77 minutit
Riik Nõukogude Liit
Keel vene
IMDb profiil

"Kaukaasia vang ehk Šuriku uued seiklused" on 1966. aastal valminud Nõukogude Liidu mängufilm.

Eellugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna "Operatsioon Õ ja Šuriku teised seiklused" omas suurt edu, kavandati stsenaristide poolt filmile järje loomist. Esialgne stsenaarium nägi ette uue filmi pealkirjaks "Šurik mägedes" ning film koosnes kahest novellist. Esimeses, mis kandnuks nime "Kaukaasia vang", oleks Kaukaasiasse saabunud tudengineiu Niina röövinud kohalik ülemus. Teises osas, mis oleks kandnud nime "Lumeinimesed ja teised" oleksid Niina ja Šurik läinud mägedesse lumeinimesi otsima. Lumeinimesteks oleksid olnud Balbes, Trus ja Bõvalõi, kes varjavad end miilitsa eest. Teisest osast siiski loobuti.

Näitlejad Juri Nikulin ja Jevgeni Morgunov ei olnud esialgu stsenaariumitega rahul ning keeldusid võtetel osalemast. Režissöör Leonid Gaidai suutis neid lõpuks ümber veenda, kui lubas muudatusi teha. Niina osatäitjat valiti pikalt ja lõpuks leiti ta 500 kandidaadi hulgast. Natalja Varlei oli tsirkuse artist - köielkõndija(ekvilibrist) ning tegi filmis oma trikid ise. Aga tal puudus näitleja kogemus.

Ka tsensuuri nõudel tehti stsenaariumi mitu korda ringi. Valmis filmi aga ei lubatud siiski mõnda aega filmilevisse saata. Seda tehti lõpuks peale seda kui Leonid Brežnev ise filmi peale vaatamist heaks kiitis. Filmi mängiti Nõukogude Liidu kinodes veel 20 aasta jooksul ja see tõi Mosfilmile suuri kasumeid. [1]

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Üliõpilane Šurik on tulnud ühte Põhja-Kaukaasia mägivabariiki folkloori koguma ja rahvakombeid uurima. Ta saab tuttavaks üliõpilase Niinaga, kes on sõitnud külla oma sugulastele. Niina onu Džabrail on kohaliku juhtiva parteitöötaja Saahhovi autojuht. Niina meeldib Saahhovile ja ta kavatseb temaga abielluda. Saahhov pakub Džabrailile Niina eest 20 oinast, välismaise pesumasina ja aukirja. Niina nõusolekut ei küsita, plaanis on ta röövida. Tema röövimiseks palgatakse kolm suli (Balbes, Trus ja Bõvalõi). Neil aga ei õnnestu Niinat röövida, kuna ta on alati koos Šurikuga. Saahhov aga otsustab kasutada kavalust. Ta räägib Šurikule, et sel on võimalik osaleda vanaaegses rituaalis, pruudi röövimises. Niina abielluvat varsti oma peigmehega ja vastavalt traditsioonile tuleb ta röövida. Niina soovivat, et just nimelt Šurik ta rööviks. Šurik nõustubki ja veab Niina magamiskotis laagriplatsilt eemale ja annab ta sulidele üle. Varsti saab aga Šurik aru, millega oli tegemist. Šurik tahab minna miilitsajaoskonda, kuid kohtab välisukse juures Saahhovit. Saahhov selgitab talle, et Šurik vahistataks ning soovitab ta pöörduda otse prokuröri poole. Saahhov joodab Šuriku purju ja laseb ta kiirabiga hullumajja viia. Haiglas ei jää peaarst Šuriku juttu uskuma ja väidab, et ta sonib deliiriumis. Šurikul aga õnnestub haiglast põgendega. Ta kohtab tuttavat autojuhti Edikut, kellega nad sõidavad Saahhovi suvilasse, kus Niinat kinni hoitakse. Šurik ja Edik panevad valged kitlid selga ja esinevad arstidena. Nad valetavad, et rajoonis on puhkenud epideemia ning kõiki inimesi tuleb vaktsineerida. Neil õnnestub Niina vabastada. Algab tagaajamine mägiteedel. Lõpuks on Saahhov, Džabrail ja sulide kolmik kohtu ees.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Varia[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese linastusaasta jooksul kogus film Nõukogude Liidu kinodes 76,5 miljonit vaatajat.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Мусский, Игорь Анатольевич. 100 великих отечественных кинофильмов. — М., 2005. — ISBN 5-9533-0863-9.
  2. http://www.kinopoisk.ru/film/44745/

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Aigi Viira, Leonid Gaidai pani miljoneid häälekalt lõkerdama [1]
  • Nikulin, Vitsin, Morgunov - Vene komöödia kuldse trio hiilgus ja langus [2]