Kategooria arutelu:Suurbritannia inimesed

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Selle kategooria allkategooriaiks on nt "Suurbritannia muusikud" ja "Inglise filosoofid". See ei ole hea. Tuleb kokku leppida, kuidas kategoriseerida ja edaspidi sellest lähtuda. Minu meelest on riigist lähtuv kategoriseerimine kõige lihtsam ja valutum. Siim 21. veebruar 2006, kell 14.43 (UTC)

Minu meelest oleks kõige lihtsam need inglise isikud muuta Suurbritannia nimeks, kuna viimane mõiste on laiem ja katab inglismaa kahtlemata, ilmselt ka segadust oleks vähem. --Dj Capricorn 21. veebruar 2006, kell 15.37 (UTC)
Jah, ilmselt tuleks nii teha. Siim 21. veebruar 2006, kell 15.42 (UTC)
On tegevusalasid, mille puhul seda küll teha ei tohi (näiteks jalgpall) ja teine probleem tekib Briti krooni territooriumitega mis ei kuulu Ühendkuningriigile - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 15.49 (UTC)
Miks jalgpallureid ei või nii kategoriseerida? Loomulikult ei ole Šotimaa jalgpallurid Inglismaa sportlased, kuid Suurbritannia sportlased nad ju on. Ja teine probleem on pisiasi, millele võib vabalt läbi sõrmede vaadata. Siim 21. veebruar 2006, kell 16.12 (UTC)
Kolooniate inimesi ei pea muidugi Suurbritannia inimeste alla kategoriseerima. Võib teha eraldi kategooriad. Siim 21. veebruar 2006, kell 16.23 (UTC)
Kuna siin siiski nagu üritatakse entsüklopeediat luua... siis läbi sõrmede nüüd vaadata küll just eriti ilus ei ole... - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 16.32 (UTC)
Kirjutasin siia arutelulehele vaid seepärast, et lahendada konkreetne probleem. Ma ei taha vaielda. See rikub tuju ning raiskab aega. Kui sulle minu ettepanek ei meeldi, siis esita enda oma. Lihtsalt ironiseerimine ja küünilised märkused siin ja teistes aruteludes näitavad, et sa käid Vikipeedias vaid seepärast, et otsida leevendust igavusele. Minul igav ei ole, vastupidi, mind vaevab paraku pidev ajapuudus, mistõttu ma rohkem sel teemal ei vaidle. Siim 21. veebruar 2006, kell 17.03 (UTC)
Lahmi edasi... sa oled teinud siin head tööd, aga oma taoliste esinemistega oled sa aeg-ajalt jõudnud nii kaugele, et nii mõnedki, kes on heas usus hakanud siin kaastööd tegema on sellest loobunud... mul on küll tsipa paksem nahk... ja muide ma ei ole siinkohal miskit ironiseerinud... - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 18.32 (UTC)

kes on heas usus hakanud siin kaastööd tegema on sellest loobunud...

Kes konkreetselt? Siim 21. veebruar 2006, kell 19.13 (UTC)

Ootan küsimusele vastust. Siim 21. veebruar 2006, kell 20.46 (UTC)

ma võin sulle vastata, et ma tean inimest isiklikult, aga ma ei tea mis ta siinne kasutajanimi oli... ära pahanda, et ma sulle päris otsest vastust ei anna... ju ta siis tundis end miskipärast puudutatuna... будем жить дружно nagu nad ütlevad. - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 20.58 (UTC)
Kas ma kritiseerisin teda isiklikult või tema kaastööd? Siim 21. veebruar 2006, kell 21.02 (UTC)
tead sa, ma väga ei tundnud huvi... (ilmselt oma äkilise loomuga suutsid miskit ütelda.../sa oled seda ju isegi kuskil tunnistand/... ja nu mõni lihtsalt on kergesti solvuv... pean tunnistama, et ega ma just ka eriti rahuliku loomuga pole...et enne plahvatan ja siis hakkan mõtlema...) minu arvates on kriitika üksnes tervendav nähe... eks me kõik tee vigu... ja mida rohkem sa üldse miskit teed seda rohkem sa ka eksid ning vahel on hea kui seda keegi meelde tuletab... imho peaks siit nüüd suure osa arutelust ära koristama, mis üldse siinset teemat ei puuduta... - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 21.15 (UTC)

Asi seisneb lihtsalt selles, et kui inimene kritiseerib miskit mis on välja pakutud, siis tuleks välja käia omapoolne otsene nägemus ehk variant asjast, mida varjatult kah tehti. Praegu lihtsalt on küsimus, et Kategoorias Suurbritannia inimesed on läbisegi ka inglismaa inimesed, mis nõuaks üheks tegemist. Kuna välja toodi, et on võimalik luua kolooniate järgi kategooriad, siis lihtsalt tuleks Suurbritannia kategooria alla eristada nt Šotimaa inimesed, kui selleks on tingiv vajadus, nt jalgpalli kohta käiv, mis juba välja toodi. Samas ma ei usu, et enamike teiste erialade (elukutsete) korral oleks mõtet hakata eristama nt šotimaa või Welshi filosoofid, mis tundub päris utoopiline olevat. Lisaks on säärane detailkategooriate tegemine äärmiselt raske, samuti parandamine keeruline, milles konsensustele jõudmine on väga pikk ja keeruline. Seega ma pooldan, et enamik liita Suurbritannia inimeste alla ning kauges tulevikus, kui vajadus ja kasutajaid (redigeerijaid-anglofiile) rohkem siis ka täiustada seda süsteemi selles vallas. --Dj Capricorn 21. veebruar 2006, kell 19.15 (UTC)


Üldjuhul saab tõesti nii toimida, et enamvähem kõikide elualade esindajad panna jah kategooriatesse a la Suurbritannia poliitikud... (ise ma tegelt ei kasutaks üldse sõna Suurbritannia aga see selleks) aga juba ajaloost tuleneb see häda, et olid Šoti ja Inglise kuningad ja need võiks siiski eristatavad olla... et võiks vist olla nagu 4 üldisemat kategooriat (iga alajaotuse kohta üks... kuigi äkki siiski reservatsioonidega)... aga miks ma mainisin tegelt jalgpallureid (see puudutab ka mõningaid teisi spordialasid) ... siin on see jama, et on inglasi kes on mänginud Walesi eest (ja vastupidi) ja siis sportliku koha pealt peavad nad seda elu lõpuni tegema ja miski muu neid sellega ei seo... ja kõiki neid ühte patta panna ka ei saa (eri koondised)... samuti on ka endiste asumaade nagu Kanada kodanikud mänginud Inglismaa eest ja jällegi tekib dilemma, et mis ta siis nüüd ikke on... nagu inglise jalgpallur küll, aga mitte Suurbritannia oma... loodan, et nüüd sai nati arusaadavam... Nii et lühidalt kokku võttes selle riigi puhul tuleb vist eri tegevusalade ja eri isikute puhul nati erinevalt läheneda... aga see briti krooni sõltkondade asi on tegelt ka paras soust, sest näiteks kas Küprosel, Manil või Jersey'l resideeruvad briti monarhi alamad... kas nad ikka on Suurbritannia inimesed...? - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 19.50 (UTC)
Loomulikult ei ole, kui nad just Suurbritanniast pärit ei ole. Andres 21. veebruar 2006, kell 19.52 (UTC)
Jah näiteks on sündinud, elab Kanada, on Kanada kodanik ja mänginud Inglismaa koondises... muide sarnane jama on tegelikult ka väga paljude Prantsusmaa endiste kolooniatega seotud...
Siis saab teda lugeda nii Kanada kui ka Inglismaa sportlaseks, iseasi, kuidas kategooriaid tõlgendada. Andres 21. veebruar 2006, kell 20.50 (UTC)
Aga selleks et aru saada mis spordialade puhul need 4 juppi peavad lahku jääma, tuleb vist nati põhjalikum eeltöö teha... esimese hooga tuleb mul meelde veel male, kus nad eraldi võistlevad, aga neid spordialasid on kindlasti veelgi. - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 20.11 (UTC)

Minu meelest peab alamkategooria täpselt mahtuma kategooria alla. Teine asi on aga see, et kategooriate nimed kalduvad olema kahemõttelised. Kategoorialeheküljele tuleb täpselt kirjutada, mis selle alla käib.

Suurbritannia inimeste all võib mõista nii Suurbritannia riigis sündinud või tegutsenud inimesi ja Suurbritannia alamaid kui ka praeguse Suurbritannia riigi alal sündinud või tegutsenud inimesi. Kõik inglise filosoofid, näiteks Roger Bacon, ei käi esimese määratluse alla. Teine määratlus on väga problemaatiline. Kas näiteks Thales on Türgi inimene?

"Inglise filosoofid" on määratlus rahvuse või etnilise päritolu järgi, "Suurbritannia inimesed" on määratlus riigi järgi. Seetõttu ei tohiks esimest teisele allutada. See aga ei tähenda, et esimest ei võiks olemas olla. Küll aga võib "Suurbritannia inimestele" allutada "Suurbritannia filosoofid". Üldse, riigi järgi kategoriseerimine ei välista muid, rööpseid kategooriaid.

"Suurbritannia jalgpallurite" all ei saa mõista Suurbritannia koondise jalgpalllureid, nii et siin kaksipidimõtlemist ei ole, küll aga võib nii Suurbritannia kui ka Inglismaa jalgpallurite alla teises tähenduses lugeda ka näiteks Mart Poomi.

Läbi sõrmede vaadata ei tohiks, tuleb vajaduse korral teha eraldi kategooriaid.

Pole nõus sellega, et kritiseerida ei tohi ilma omapoolse lahenduseta. Lahendus saab alguse probleemile osutamisest. Probleemile osutajal ei pea olema lahendus varnast võtta.

Kategooriate süsteemi loomine ja selle läbiviimine ongi väga komplitseeritud ülesanne. Andres 21. veebruar 2006, kell 19.31 (UTC)

Suurbritannia jalgpallikoondis on muide olümpiaturniiridel osalenud... ja on kahekordne olümpiavõitja... ning 2012 on ta ka 99.99% osalemas... - Ahsoous 21. veebruar 2006, kell 20.22 (UTC)
Seda keerulisem. Andres 21. veebruar 2006, kell 20.50 (UTC)

Nõus Andresega, kuid kritiseerija tavaliselt peaks oma nägemuse esitama, kui see vähegi võimalik on, sest tavaliselt ratsionaalne kritiseerimine tähendab umbkaudset omapoolset "ideaalvaadet", väga subjektiivne arvamus!

Jah, ideaalvaadet see eeldab, kuid konstruktiivset ettepanekut tingimata mitte. Andres 22. veebruar 2006, kell 15.08 (UTC)