Kategooria arutelu:Statistika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Äkki on statistika osa matemaatikast? Esilehel on palju ebaloogilist ja minu teada oli põhjendus selline, et mõni inimene võib-olla ei oska statistikat matemaatika alt otsida. Kategooriate loomisel peame siiski lähtuma loogikast ja tervest mõistusest. Siim 18:22, 6 Dec 2004 (UTC)

Statistika oli esilehel juba siis, kui ma Vikipeediasse tulin. Tegelikult on ainult matemaatiline statistika osa matemaatikast. Aga mul ei ole kindlat seisukohta, kus ja kas statistika peaks esilehel või kategooriate süsteemis olema. Andres 21:19, 6 Dec 2004 (UTC)

Mis asi on mittematemaatiline statistika? Siim 22:07, 6 Dec 2004 (UTC)

Matemaatiline statistika on matemaatika haru. Statistika on teadus (põhiliselt) kvantitatiivsete andmete kogumisest, töötlemisest ja esitamisest. Tuleb vahet teha statistika matemaatiliste meetodite (näiteks indeksite kasutamise) ja matemaatilise statistika kui matemaatikaharu vahel. Statistikateooriaga mitte matemaatilise statistika mõttes on tegelnud näiteks Uno Mereste (ta on kirjutanud raamatu indeksite teooriast, mis kuulub minu meelest andmete esitamise valdkonda). Räägitakse näiteks majandusstatistikast, meditsiinistatistikast jne. Andres 22:59, 6 Dec 2004 (UTC)