Kasutaja arutelu:Yuliyab/Mitokondriaalsed nukleoidid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1. Antud artikkel ei ole 6000 tähemärki. Paarsada tähemärki on kahjuks puudu.

2. Antud on ülevaade mitokondrilistest nukleoididest ja nende leidumusest organismidest. Artikkel vastab etsüklopeediaartikli nõuetele.

3.

a. Esimene sõna on sama, mis artikli pealkiri ja definitsioon on olemas.

b. Sissejuhatus on piisavalt lühike ja kokkuvõtlik ning annab ülevaate teema kohta.

4. Artiklis ei leidu plagiaati ja kõik tundub viidatud korrektselt. Kohati on autor algallikasse kinni jäänud ning tekst on tõlgitud inglise keelest natukene liiga konarlikult.

5. Kas esimene viide on terve lõigu kohta või ainult lause kohta? Kui terve lõigu, peaks viide olema pärast punkti. Viited on korrektselt ja tihedalt. Viite kõik osad on olemas.

6. Tekst on kohati väga konarlik, sellega tuleks veel tööd teha. Saan aru, et inimese emakeel pole eesti keel. Lauseehitus peaks paljudes kohtades olema: alus, öeldis, sihitis. Kontrollida sõnade käänamist (www.eki.ee). Sõnade kasutus lausetes on kohatu: „Imetajatest on mitokondriaalsed nukleoidid kõige paremini uuritud inimeses.“, sõna paremini asemel kasutaksin sõna „rohkem“. Sõna „nukleoid“, siin ja paljudes muudes kohtades käänatud valesti: nukleoid, nukleoidi, nukleoidi. Antud juhul õige „mitokondriaalseid nukleoide“. Tekst on inglise keelest tõlgitud ning kahjuks tihtipeale läheb mõte kaduma ja jääb keerukaks. Parandada sõnastust ning mõtet lihtsamini edasi anda: ühest lausest saab mitu või rohkemat lauset!

Näiteks: „Nukleoidide moodustamises osaleb samuti Rim1p, mis on üheahelalise DNA-ga seonduv valk ning valgud Ilv5 ja Aco1, mis omavad ka teisi funktsioone: Ilv5 on ensüüm, mis osaleb hargnenud ahelaga aminohapete sünteesis ning Aco1 on TCA tsükli ensüüm akonitaas.“ Palju paremini kõlaks: „Nukleoidide moodustamises osalevad valgud Rim1p, Ilv5 ja Aco1. Rim1p on üheahelalise DNA-ga seonduv valk, Aco1 on TCA tsükli ensüüm akonitaas ja Ilv5 on ensüüm, mis osaleb hargnenud ahelaga aminohapete sünteesis.“.

„Seoses nende valkude metaboolsete funktsioonidega oleneb nende ekspression raku metaboolsest seisundist ehk sellest, millist substraati saab rakk kasutada energia saamiseks, ning sellest lähtuvalt on välja pakutud mudel, mille järgi pärmis on mitokondriaalsed nukleoidid ümber korraldatud vastavalt metaboolsele seisundile.“ Kaldkirjas olev tekst on väga ebaselge.

„Ühes nukleoidis on 1-2 mtDNA koopiat aeroobsetes rakkudes, 20 koopiat anaeroobsetes rakkudes.“ Palju paremini kõlaks: „Ühes aeroobse raku nukleoidis on 1-2 mtDNA koopiat ja anaeroobse raku nukleoidis 20 mtDNA koopiat.“

„Kompleksid on valkude abil seotud mitokondrite sisemembraaniga, kusjuures on leitud, et saab eristada vähemalt 2 nukleoidide populatsiooni: esimene on membraaniga tugevamini seotud ning nendes nukleodides esinevad Twinkle, mtSSB ja mitokondriaalne DNA polümeraas gamma (selle populatsiooni nukleoidid läbivad replikatsiooni); teine on nõrgemini seotud, nukleoidid ei sisalda replikatsiooniks vajalikke valke ning tõenäoliselt osalevad muudes protsessides.“ Paremini kõlaks: „Kompleksid on valkude abil seotud mitokondrite sisemembraaniga ning on leitud, et saab eristada vähemalt kaht nukleoidide populatsiooni. Esimene nukleoidide populatsioon on mitokondri membraaniga tugevamalt seotud ning nendes esinevad Twinkle, mtSSB ja mitokondriaalne DNA polümeraas gamma. Teine nukleoidide populatsioon on nõrgemini seotud ning needosalevad muudes protsessides ning ei sisalda replikatsiooniks vajalikke valke.“.

7. Pilte-jooniseid pole.

8. Võiks kirjutada mitokondriaalsetest uuringutest Tartu Ülikoolis, aga kuna artikkel andis ülevaate mitokondriaalsetest nukleoididest (nende klassifikatsioon ja leidumine), siis pole vaja Tartu Ülikooli mainida.

--Etruu (arutelu) 2. november 2017, kell 21:14 (EET)[vasta]

ÕA Avelt:

  • Võiksid lisada pildi.
  • "Pagaripärm Saccharomyces cerevisiae oli esimene organism, kus kirjeldati mitokondriaalsed nukleoidid" ---- mitokondriaalseid nukleoide
  • "Nukleoidide moodustamises osaleb samuti Rim1p [4], mis on üheahelalise DNA-ga seonduv valk ning valgud Ilv5 ja Aco1." ---- sõnastaks paremini: Nukleoidide moodustamises osaleb ka üheahelalise DNA-ga seonduv valk Rim1p [4] ning valgud Ilv5 ja Aco1.
  • "Seoses nende valkude metaboolsete funktsioonidega oleneb vastavate geenide ekspression raku metaboolsest seisundist ehk sellest, millist substraati saab rakk kasutada energia saamiseks, ning sellest lähtuvalt on välja pakutud mudel, mille järgi pärmis on mitokondriaalsed nukleoidid ümber korraldatud vastavalt metaboolsele seisundile." ----- väga pikk ja segane lause, sõnasta arusaadavamalt.
  • "On teada, et nukleoidid on seotud membraaniga Twinkle kaudu, kuigi see pole ainus valk, mis selle sideme tekitamises osaleb." ---- halb sõnastus. Jääb arusaamatuks, millise sideme tekitamine toimub?
  • " Kuigi need valgud võivad olla mtDNA metabolismi jaoks vajalikud, pole siiski selge, kas tuleb pidada neid nukleoidi valkudeks või mitte." ---- pigem: "...kas pidada neid..."
  • "Samas puudub ka mtNAP-ide täielik nimekiri, kuna erinevates katsetes saadud tulemused varieerusid sõltuvalt katsetingimustest, metoodikast ning rakuliinidest." ---- varieeruvad
  • Võiksid selgitada, mis on "surematud rakuliinid".
  • "progressiivne eksternaalne oftalmopleegia" ---- eesti keeles pigem: "progresseeruv väline oftalmopleegia"

--Aveav (arutelu) 3. detsember 2017, kell 12:16 (EET)[vasta]

  • Tekstisisestele viidetele ei tohiks eelneda tühikut.
  • Twinkle võiks olla kursiivis.

Kui oled artiklit vastavalt ÕA Ave ja minu soovitustele täiendanud, võid selle põhiruumi laadida. Juhend selleks on siin. Kui artikkel on põhiruumi laaditud, on töö arvestatud.

--Svea (arutelu) 6. detsember 2017, kell 09:58 (EET)[vasta]