Kasutaja arutelu:Paullepp/Kategooria (projekt)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Pean tunnistama, et ma ei saanud suurt midagi aru. Mida sa tahad teha, kas kategooriate otsimise süsteemi? Mis loom see selline olema saab ja milleks teda vaja on? Sellest ma ka aru ei saa, mida need astronoomia ja bioloogia lingid peavad tähendama, nad viivad ju vastavate artiklite mitte kategooriate juurde. Kas sa tahad teha esilehe duubelversiooni? Kordan veelkord, et kategooriate süsteemi loomisel on mõtet siis ja ainult siis, kui ta on lihtne ja arusaadav võimalikult paljudele inimestele, vastasel korral ei osataks seda täiendada. Ma arvan, et süsteem peaks välja nägema umbes nii nagu mina ja KS selle välja pakkusime. Siim 16:19, 4 Dec 2004 (UTC)

Mina saan asjast nii aru, et Paul visandab süsteemi, kuidas ka algaja kasutaja pääseks kategooriatele ligi. Selleks peab juba esilehel olema link, mis viib kategooriate juurde. Kategooriate kasutamine on täiendav viis Vikipeediast info otsimiseks. Paul püüab leida selleks sobivat esilehe vormistust, mis pakub võimaluse info otsimiseks nii kategooriate kui ka üldisema sisuga märksõnalehekülgede kaudu. Edasi tulevad juba ettepanekud selle kohta, millist abi saab pakkuda sellele, kes tahab kategooriate kaudu infot otsida ja kategooriaid lisada. Andres 14:03, 5 Dec 2004 (UTC)
Jah, võib-olla tõesti. Ma arvan, et tuleb lihtsalt esilehele nähtavale kohale link panna ja ongi kõik. Kui Paul seda tahtis ütelda, siis olen nõus. Siim 17:42, 5 Dec 2004 (UTC)
Andres sai minust paremini aru, et see oleks abiks algajatele aga ka süsteem ise eesmärgiga: 1. otsing kategooriate järgi; 2. abiks artiklite kirjutamisel, et lisad õigeid kategooriad. Paul 19:05, 5 Dec 2004 (UTC)
Põhimõtteliselt on olemas Esilehelt lähtuv link [[Eri:Categories|kategooriate tähestikulisele täisnimekirjale], mis tekitatakse automaatselt. Mis puudutab vajaliku kategooria otsingut, siis ekraani vasakust servast leiab kasti "otsi". Proovisin järele, see lubab otsida ka kategooriaid. - Urmas 19:14, 5 Dec 2004 (UTC)
Seda ma nüüd tean, kui olen siin juba mõnda aega olnud ja tutvunud paljude erinevate võimalustega. Link esilehel aitab koheselt. See leht kategooriate tähestikuline loetelu on samuti olemas aga ma mõtlen ikkagi sedasi, et kui klikin esilehel lingile "Otsing kategooriate järgi", siis satun lehele "Kategooriad", kus on ainult põhikategooriad, mitte kõik. Ülesehituselt sarnane nagu esilehel on põhiartiklid grupeeritult. Sealt valikut tehes jõuan teisele astmele jne. Selline lihtne ülesehitus on ka alles uuele tulijale lihtne ja arusaadav. Paul 19:37, 5 Dec 2004 (UTC)
Kuidas sa kavatsed seda süsteemi täiendama hakata. Üks kategooria võib olla mitmel eri tasemel, seega oleme saanud uue loendi mille täitmine on suht. keerukas. Ma ju ei tea kohe mitmendal kategooriaastmel ta on jne. Selline süsteem võib ju tore olla, kuid ma arvan, et seda ei viitsi(oska) keegi täiendada. Pealegi ei saa ma aru mida see annab kui sul on koos näiteks kolmanda astme kategooriad. Siim 19:54, 5 Dec 2004 (UTC)
Kuidas sa üldse kavatsed kindlaks teha selle, mis on esimese astme kategooria ja mis ei ole. Sarnane probleem on geograafias - kust alates mõõta mäe kõrgust. Pealegi kui teha üks ülemkategooria juurde on kogu selle all olev süsteem sassis ning kõik tuleb ümber paigutada. Ma usun, et sa saad ise ka aru, et sellisel süsteemil pole mingit mõtet. Siim 20:05, 5 Dec 2004 (UTC)

Lisasin lehe "Kategooriad" Kasutaja:Paullepp/Kategooria (projekt), kus need ongi esimese astme kategooriad, nii nagu ka geograafia. Paul 21:08, 5 Dec 2004 (UTC)

Nüüd ma hakkan aru saama mida sa teha tahad. See pole paha mõte, kuigi siin tekib probleeme, sest kõiki kategooriaid see süsteem ei hõlma, nt. "teadused", aga võib-olla polegi seda vaja. Võib-olla peaks neid esimese astme kategooriaid vähem olema umbes nii nagu inglise vikis. Selle süsteemi tugevaim külg on see, et temaga ei pea edaspidi tegelema. Kas ta kategooriate süsteemi selgemaks aitab teha ei oska ma öelda, aga esilehel peaks selline asi olema küll. Siim 22:39, 5 Dec 2004 (UTC)
Kategooria teadused on olemas aga panin ta Matemaatika ja loodusteadused ja Tehnika ja rakendusteadused alla. Peaks eraldi väljatoodud olema. Ma vaatasin ka inglise vikis ja üritasin esimese astme nimekirja kokku panna aga sellega tekkis nii mul kui arvatavalt paljudel teistelgi erinevaid arvamusi. Vaatasin ka seda, mida te tegite - sellega see ühendub hästi. Nii võib olla saamegi süsteemi kokku. Paul 23:05, 5 Dec 2004 (UTC)
Esilehel oleks see liiga pikk nimekiri aga eraldi lehena sobib. Selle "Kategooriad" lehe võiks ka sulgeda, kui nimekiri paigas - ainult administraatorid saavad täiendada. Mu meelest on hea kui selline nagu on esilehel põhiliste artiklite nimekiri, siis nende sarnasus aitab, korduvatel kasutamistel, hästi meelespidada. Paul 23:25, 5 Dec 2004 (UTC)

Arvan, et "ära unusta kategooriat panna" on liiga pealetükkiv. Algaja kirjutaja võib see ära ehmatada, nii et ta ei julgegi kirjutada, pealegi ei tohiks me nõuda igalt kirjutajalt nõuda kategooria panemist. Tehku seda ikka see, kes kategooriate süsteemi tunneb. Andres 21:11, 6 Dec 2004 (UTC)

Jah, Sul õigus, tegelikult alguses oli mul päris raske kategooriat panna või tahtsin neid üleliiagi luua. Ega nüüdki, kus vähe tegelenud, suuda ma haarata kõiki valdkondi hetkega, et

õieti kategoriseerida. Võtan ettepaneku tagasi. Paul 21:36, 6 Dec 2004 (UTC)