Kasutaja arutelu:KKKokk/DCF77

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh õigeaegselt esitatud, hästi vormistatud ja ilusa artikli eest! Kahjuks jäi aga silma, et artikkel on liiga lühike. Pidi olema 8000 tähemärki, aga teil on alla 5000. Pean paluma teil artikli vähemalt poole võrra pikemaks kirjutada. Annan teile kohe kaasa kõik tähelepanekud, mille teksti kohta tegin, et saaksite neid juba juurdekirjutamisel arvestada.

1. ühesekundiliste, mõneminutilised, tagavaraantenn, amplituudmoodulsignaal, bitijada, vastuvõtuala kirjutatakse kokku.

2. Arvu ja ühiku järel on tühik: 200 meetrit ja 200 m. Samuti arvu ja sõna vahel, nt 1. jaanuar. Vaadake kõik arvud tekstis üle! Ainult protsendimärgi ette ei käi tühikut. Arvude vahel tähenduses "kuni" peaks kasutama mõttekriipsu, mitte sidekriipsu (ja mitte ka pikka mõttekriipsu), aga ilma tühikuteta.

3. Naueni raadiojaam – väike algustäht.

4. "kui" ees peab olema koma, kui seda kasutatakse ajatähenduses ja sellele järgneb öeldis.

5. Parem oleks mitte alustada lauseid arvuga, kuna see võib olla segane. Eriti juhul, nagu siin artiklis ette tuleb, et eelmine lause lõppeb samuti arvuga, nt "...katsetustega alustati aastal 1956. 1.jaanuar 1959 on ametlik kuupäev..."

6. "Seepärast on lisaks kandesignaalil lisaks amplituudmodulatsioonile..."

7. Ühtesid, mitte ühtesi.

8. Kui kiil algab sõnaga "mida", mille ees on koma, peab ka kiilu lõpus koma olema, nt "Aeg, mida saadetakse, on järgmise minuti aeg".

9. "...42-44 esitavad nädalapäeva, kuu 45-49 ja aastad on bitid 50-57." – selle lause lõpp vajub veidi segaseks. Võiks ikka lõpuni osastavat käänet ja sama sõnajärge kasutada.


Kui parandate ära nimetatud vead ning arvestate neid soovitusi ka edaspidi, on tulemuseks väga hea artikkel. Edu! Margotmöller (arutelu) 9. oktoober 2014, kell 10:55 (EEST)[vasta]


1. "vastu võtta" kirjutatakse lahku. "Tagavaraantenn", "amplituudmoodulsignaal", "kellaajast" aga kokku.

2. Kui arv esineb koos peasõnaga, siis ei pea arvule käänet lisama, sest kääne loetakse peasõna pealt, nt "120 perioodile". Kui oleks nt "kõigist perioodidest 120-le", siis peaks kääne arvu küljes olema, sest seda ei saaks mujalt välja lugeda.

3. "Näiteks, kui saadetakse kuupäeval 31.12" – siin peaks "kui" ees koma olema, kuna see on ajatähenduses ja järgneb öeldis "saadetakse".

4. "siis signaal, mida tegelikult saadetakse, on 01.01 00:00" – siingi peaks koma olema, et kõrvallause "mida tegelikult saadetakse" oleks komadega eraldatud. Teistess kohtades on teil kõrvallause lõpu komad õigesti.

5. Arvude vahel tähenduses "kuni" peaks kasutama mõttekriipsu, mitte sidekriipsu (ja mitte ka pikka mõttekriipsu), leiate selle erimärkide alt.

6. "samad andmed, mis amplituudmodulatsioon" – siin on koma üleliigne, sest sõna "mis" kasutatakse võrdluseks ("see on sama mis too") ja ei järgne öeldist (aga "see on sama, mis on too").

7. "näiteks" ja "nagu näiteks" ees peaks koma olema.

8. Viidatud on õigesti, aga ideaalis peaks ka Vikipeedias olema viidete loetelu samasugune nagu lõputöös, ehk siis ka netiviidetel peaks võimalusel välja tooma autori, pealkirja, aastaarvu ja siis lingi.

Üldiselt väga hästi kirjutatud! Margotmöller (arutelu) 16. oktoober 2014, kell 09:15 (EEST)[vasta]

--

Signaali raadiuseks -> signaali leviala raadiuseks

Kõik muu on korras, aga palun uuesti, et vaataksite üle viited. Viide peaks sisaldama peale lingi ka autori nime, pealkirja, aastaarvu ja lehekülje viimase vaatamise kuupäeva. Margotmöller (arutelu) 20. oktoober 2014, kell 12:41 (EEST)[vasta]