Kasutaja arutelu:Fridolins

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere tulemast Vikipeediasse, Fridolins!

Mõned Sinu kaastööd on tekitanud juba vastuolulisi mõtteid. Entsüklopeedia peab olema neutraalne ja objektiivne. Meil kõigil on oma arvamus paljude asjade kohta, kuid siin hoiame isiklikud hoiakud üldiselt tahaplaanil. Me tahame, et Vikipeedia oleks usaldusväärne teatmeteos kõigile kasutajatele. Edu edaspidiseks. --Lulu 20:16, 5 august 2005 (UTC)

Aitäh.

Väike tehniline nõuanne: kui arutlusse midagi kirjutad, siis oma jutu lõpus vajuta yleval seda nuppu, kus on siuke sigrimigri (paremalt teine sinine nupp). See tekitab automaatselt Sinu allkirja koos ajatempliga. Siis on kergem aru saada, kes mida kirjutab.--Lulu 20:21, 5 august 2005 (UTC)

OK.--Fridolins 20:25, 5 august 2005 (UTC)


Kummast Sa artiklis "Moskoovia" kirjutada tahad - Moskva suurvürstiriigist või Moskvamaast? - Urmas 14:00, 6 august 2005 (UTC)

Idaslaavi riigist (riikidest), mis eksisteeris 17. sajandi lõpuni.--Fridolins 14:08, 6 august 2005 (UTC)
Minuteada pole ükski idaslaavi riik 17. sajandi lõpus oma eksistentsi lõpetanud. - Urmas 14:24, 6 august 2005 (UTC)

Mõned asjad, mida toimetasin sellisele kujule, nagu eesti vikis tehakse. Väljaspool eesti vikit olevaid veebiaadresse teksti sees ei lingita. Need paigutatakse artikli lõppu jaotuse "Välislingid" alla (seda sõnakuju oleks samuti kena järgida). Tsitaatide kirjutamiseks on olemas mall "tsitaat", mille jaoks pead kahekordsetesse loogilistesse sulgudesse {{ }} kirjutama järgmise (püstkriipsud on olulised): tsitaat|siia tsitaadi tekst ise|ja siia tsitaadi autor või allikas

Artikleid kirjutades palun vaata, kuidas ja mida on kirjutatud varem seda tüüpi artiklites. Samuti ära muuda automaatselt tagasi teiste tehtud artikli toimetamisi. Enamasti on need õigustatud. Kui mõnes paranduses kahtled, kirjuta oma seisukohast pigem arutelulehel. Nii saab vältida redigeerimissõdu (mis pole sugugi meeldivad asjad). - Urmas 11:28, 7 august 2005 (UTC)

Piltide lisamisest artiklisse on selgitatud siin: Vikipeedia:Redigeerimisjuhend#Pildid ja Commonsi olemusest ja kasutamisest siin: Wikimedia Commons. Neist on hea alustada --TarmoK 15:48, 12 august 2005 (UTC)

P.S: On tava jätta sõnumid teistele kasutajatele kasutaja arutelu lehele --TarmoK 15:48, 12 august 2005 (UTC)

Jajah, TarmoK jõudis minust ette. Sõnumid paiguta jah kasutaja arutelu lehele. Kasutaja enda leht on talle isiklikuks kasutamiseks yksnes.

Aga piltidega saab tegelt teha mitut moodi. Ise olen kasutanud sellist varianti, et kõigepealt tõmban mõnes Wikis või ka mujal netis saadaoleva pildi enda arvutisse. Seal on hea teda töödelda, kui peaks vaja olema. Seejärel lähen siinolevasse aknasse "Faili üleslaadimine" ning laen ta enda arvutist juba siia Vikipeediasse. Selle käigus saab teda veel ümber nimetada ja kommentaaridega varustada. See viimane on väga vajalik, muideks: et kust pilt saadud jne.

Jama tekib tavaliselt alles siis, kui Sa hakkad pilti artiklisse paigutama. Ega see niisama lihtne ka ei ole ning juhendites on sellest vähe juttu. Seal on võimalikud variandid "frame" (paneb raami ymber), "thumb" (teeb väiksemaks), "left", "center" ja "right" (peaks olema arusaadav) ning neid on veel... Kõige lõppu maksaks lisada veel enda pandud pildi nimi (ei pea olema sama mis faili nimi). Kõik need asjad tuleb asetada pildifaili nime järele, püstkriipsudega eraldatult. Kui siis eelvaadet vaatad, siis on näha, kas sai kõik õieti või mitte. (Algul muidugi läheb nihu. Eks siis tuleb edasi uurida, mis viga.) Soovitav on piiluda mõne teise artikli redigeerimislehte, kui seal mõni pilt peaks olema, siis on selgesti näha, kuidas see on tehtud. --Lulu 16:24, 12 august 2005 (UTC)

Piltide kopeerimisega internetist ja teistest vikidest tuleb meeles pidada et neid pilte on õigus kasutada, mis lihtsamalt öeldes tähendab et need on vabad autorikaitsest. Internetis on enamasti pildid autorikaitse all (hea rusika reegel on, et kui ei ole selgelt öeldud et on vabalt kasutatav, siis on pildil copyright). Teistes vikides olevate piltide puhul võib üldiselt eeldada et autorikaitsega on lood korras, aga teistest vikidest eesti vikisse kopeerimise asemel on parem kopeerida pildid Commonsisse, sedasi saavad ka teiste vikide kasutajad neid pilte kasutada --TarmoK 17:19, 12 august 2005 (UTC)
Commonsisse kopeerimise juures tasub olla tähelepanelik selles osas, et kui teistes wikides võib olla pilte ka fair-use, teadmata copyright vms. alusel, siis Commonsisse tohib panna ainult "vabasid" pilte. Kindla peale siis näiteks GNU FDL-i või Creative Commons Attribution Share Alike alusel litsenseeritud pilte. Samuti, kui Commonsisse tahta pilte kopeerida tuleb ka sinna keskkonda eraldi kasutaja registreerida.--Boy 19:30, 12 august 2005 (UTC)

Vaata ka alajaotus on linkideks teistele artiklitele mis on seotud vastava artilkliga.

Kui soovid lisada teksit "Vene" jagunemisest siis loo uus alajaotus ja lisa sinna vastav tekst --TarmoK 17:22, 12 august 2005 (UTC)


Kas Sa leiad, et artiklis Vabadus üldse peaks olema niisugune lähedaste mõistete nimekiri? Võib-olla ta sellisel kujul üldse ei sobi?

Kui Sa leiad, et ta peaks seal olema, siis palun ära pane sinna oma kommentaare ega hinnanguid ega kustuta sealt midagi, vaid pane oma kommentaarid, hinnangud ja ettepanekud arutelulehele. Andres 13:10, 14 august 2005 (UTC)

Moskoovia jm[muuda lähteteksti]

  1. Varemalt on juttu olnud sellest, et Moskoovia ei ole eestikeelne maanimi. Uusi maa- ja rahvaste nimesid välja mõelda pole mõtet - need saavad nii ehk naa kustutatud.
  1. Samuti on juttu olnud, et korra tehtud paranduste kohene automaatne tagasiparandamine pole selline tegutsemisviis, mis vikipeediasse sobib.
  1. Muidugi on tore kirjutada Moskoovia-Rzeczpospolita sõdadest, kuid ka sõdade puhul on eesti keeles teatud traditsioon, kuidas üht või teist sõda nimetatakse. Me ei saa kõiki sõdasid sellepärast ümber nimetada, et mõni teine rahvas või keel neid teisti nimetab (Põhjasõda on siin üheks näiteks). - Urmas 20. august 2005, kell 19.17 (UTC)

Loe ENE/EE-st artiklit "Russid" ja siis vikipeedia artikleid uk:Русин, ru:Русы. Kui samasus segaseks jäi, siis russidest on suht' palju kirjutanud nt Lev Gumiljov, kelle teoseid raamatuärides kindlasti saadaval on. Tema mh on tegelenud vanavene ja üldse Venemaa etnoste etnogeneesi uurimisega (ja lisaks on teda võimatu süüdistada suurvene šovinismis). - Urmas 26. august 2005, kell 13.56 (UTC)