Kasutaja arutelu:Eva Berzin/Kookosõli

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Madissoodla[muuda lähteteksti]

Jällegi üks vajalik teema, mida veel eestikeelses Vikipeedias ei ole.

Soovitan kirjutada erinevatest kookosõli tootmisprotsessidest. Lisaks, millisel kujul kookosõli esineb ja mis on erinevate saaduste eelised.

Internetiallikatele viidates tuleb võimalikult palju viitesse informatsiooni lisada, ainult antud hüperlingist ei piisa - link võib olla tulevikus kättesaamatu, pikema kirjelduse puhul on võimalik manuaalselt otsingumootorite kaudu ehk algallikas üles leida.

Madissoodla (arutelu) 30. oktoober 2017, kell 22:32 (EET)[vasta]

Teema valik on väga hea ja praegusel ajal väga kasulik ja vajalik. Artikli struktuur on ka hästi üles ehitatud. Kirjutada võiks sellest miks kookosõli kasulik on ja kuidas seda toodetakse. Päritolu osa on sidus, kuid tahaks rohkem detaile ja informatsiooni. Viidates oleks vaja rohkem kui lihtsalt linki artiklile, seade ei pruugi hiljem eksisteerida. Allikas tundub ise usaldusväärne olevat.

HelenaPr (arutelu) 31. oktoober 2017, kell 16:01 (EET)[vasta]

Rohtla näriline[muuda lähteteksti]

Teemavalik on väga hea ja vajalik. Ülesehitus on hästi teostatud ja heas järjekorras. Eestikeelselt peaks korrektne olema "kookosõli" mitte "kookosiõli". Kui võimalik, siis proovi leida infot selle ajaloo kohta.

Rohtla näriline (arutelu) 31. oktoober 2017, kell 18:04 (EET)[vasta]

Kommentaar assistendilt[muuda lähteteksti]

Rühma liikmetele. Olete tagasisidestamise eesmärgist õigesti aru saanud - nii kiitus kui kriitika peavad olema saadetud konkreetsetest, kohastest näidetest ja soovitustest, vaid nii saab teksti autor tagasisidet ka arvesse võtta. Kiiduväärt, et olete kommenteerinud nii teemavalikut kui struktuuri, piirdumata vaid ühe elemendi tagasisidestamisega. Väga tubli töö!

Artikli autorile. Oled artikliga järjepidevalt töötanud, seda iganädalaselt täiendanud ja täpsustanud. Väga hästi! Enne jätkamist soovitan, nagu ka rühmakaaslased tähelepanu juhtisid, senine töö veel kriitilise pilguga üle vaadata. Kas kirjutades on mõni viide ununenud? Kas mõni märksõna on puudu? Kas mõni alateema vajab veidi ümber sõnastamist? Väikesed apsakad ei vähenda vähimalgi määral Sinu tehtud töö olulisust ja nähtud vaeva. Kursuse tihe ajakava eeldab väga lühikese aja vältel paljude erinevate teemade intensiivset õppimist ja läbiharjutamist. Mõni väike eksimus (nt ununenud viide) võib pika tööprotsessi jooksul ikka sisse lipsata - kõik on aga kergesti muudetav ja parandatav.

Lisaküsimuste või murede korral ära kõhkle nõu küsimast.

Rõõmsat kirjutamist!

--Kk1058 (arutelu) 5. november 2017, kell 22:58 (EET)[vasta]

Madissoodla[muuda lähteteksti]

Kokkuvõte on üsna põgusalt kirja pandud. Võiks lisada teksti juurde (paar lauset, artiklis ju informatsiooni on). Üldiselt peatükk käsitleb teemat tervikuna, mis on hea.

Milliseid allikaid kasutati kokkuvõtte kirjutamisel?

Lingid on relevantsed ning toimivad. Kindlasti võiks neid teksti juurde lisada: näiteks koostise peatükis on ainete nimetusi, mida võiks linkida olemasolevate artiklitega (nt: proteiin). Ka kategooriaid annab täiendada, antud teema puudutab kindlasti rohkem kui vaid käsitööd.


Madissoodla (arutelu) 13. november 2017, kell 19:05 (EET)[vasta]

Kommentaar assistendilt[muuda lähteteksti]

Tunnustus rühmakaaslasele! Oled andnud tagasisidet põhjalikult, pöörates seejuures tähelepanu kõigile olulistele elementidele. Kiiduväärt, et kommentaarid ei piirdu pelkade tähelepanekutega (mis on hästi, mis vajab aga täpsustamist või muutmist), vaid lisatud on ka omapoolseid näiteid, ettepanekuid ja soovitusi. Oled tagasisidestamise eesmärgist õigesti aru saanud ja suudad õpitut edukalt rakendada.

Juhin ka teiste rühmakaaslaste tähelepanu kõigi valmivate artiklite tagasisidestamise tähtsusele. Oluline on aidata oma mõtete ja ideedega kõiki rühmakaaslasi (vt ka õppetükk 3, "tagasisidestamine").


Artikli autorile. Oled artikliga järjepidevalt tööd teinud, seda iganädalaselt täiendanud ja täpsustanud. Väga hästi! Enne jätkamist on aga oluline, nagu ka rühmakaaslane tähelepanu juhtis, kirjutatu kriitilise pilguga üle vaadata.

  1. Struktuur ja alaosad. Oled seadnud sihiks anda ülevaade kõigest teemakohasest alates kookosõli päritolust kuni selle erinevate kasutusvõimalusteni. Kui näib, et eesmärk sai seatud liialt ambitsioonikas ning päris kõigest kirjutada ei jõua, tuleks struktuuri vastavalt ka veidi muuta - kramplikult algsesse kavasse takerduma ei pea. Ehk vajab mõni alaosa ümber nimetamist või ümber tõstmist, teis(t)ega kokku liitmist, mitmeks jaotamist või hoopis kustutamist? Soovitan pöörata tähelepanu ka artikli alaosade sõnastusele. Näiteks on "omaduse" asemel kohasem rääkida "omadustest"; parema sõna soovitan leida ka "moodustusele". Abi ja inspiratsiooni võib pakkuda teemakohane artikkel ingliskeelses Vikipeedias.
  2. Allikad, viitamine-refereerimine. Oled materjalide otsimisel ja nende tõlkimisel näinud palju vaeva. Tubli töö! Viimati lisatud tekstiosas on aga viited puudu või on neid lisatud väga sporaadiliselt (juhuslikult, harva). Vikipeedia on entsüklopeedia, mistõttu on artiklite kirjutamise juures oluline, et nendes esitatud väited põhineksid avaldatud allikatel. Kõigile artikli kirjutamiseks kasutatud allikatele tuleb aga kohaselt viidata. Soovitan refereerimist-tsiteerimist ja viitamist käsitlevad materjalid (õppetükid 2 ja 3) enne edasist kirjutamist kindlasti mõttega läbi lugeda. Leiad neist palju abi ja näpunäiteid nii allikate abil kirjutamiseks kui allikatele korrektselt viitamiseks. Selleks, et teksti toimetamise etapis ei kuluks tarbetult palju aega allikate (ja tõlgete) üle kontrollimisele, soovitan korrektsele refereerimisele ja tsiteerimisele pöörata kindlasti tähelepanu juba praegu.
  3. Sõnastus, õigekiri, terminoloogia, stiil. Senistes kirjutamise etappides oleme keskendunud sisu loomisele ning teadlikult hoidunud grammatikavigade parandamisest või lauseehituse korrigeerimisest. Teksti toimetama asudes pööra nendele aspektidele (terminid, sõnastus-lausestus) aga kindlasti tähelepanu - praegu esineb tekstis arvestataval hulgal grammatikavigu. Oluliseks mõttekohaks ka valitud väljendusviisi sobivus. Vikipeedia artiklid peavad olema, nagu ka eelnevates õppetükkides põhjalikult juttu, kirjutatud neutraalsest, n-ö eikellegi vaatepunktist. Soovitan tekst neid nõudeid arvesse võttes kindlasti veelkord mõttega läbi lugeda ning kirjutatut vastavalt ümber sõnastada-kohendada. Mõned asjakohased näited on allpool. Pööra tähelepanu sõnastusele, eriti omadussõnadele - kas valitud sõnastus tagab kindlasti artikli neutraalsuse?
    • Nõiduslikud kookosõli omadused olid avastatud XV saj. Indias.
    • Kookosõli on väga kasulik koduperenaise jaoks.
  4. Kokkuvõte, lingid ja kategooriad. Oled linkimise põhimõtted ja tehnilise teostuse hästi selgeks saanud. Väga tubli! Artiklit edasi kirjutades võid nii linke kui kategooriaid loomulikult julgelt juurde lisada. Kokkuvõte on sisuliselt hästi õnnestunud. Soovitan aga mõelda, kas lause "aga kookosõli on rikas rasvadega, seepärast ei soovitata seda sageli toiduks kasutada" paigutamine just kokkuvõttesse on tingimata vajalik - ehk sobiks see paremini artikli põhiteksti?


Kirjutasin ka eelmine kord, et väikesed eksimused (ebaõnnestunud sõnastus, ununenud viide) ei vähenda Sinu töö olulisust. Kursus pakub Sulle võimalust artikli koostamisega seotud etapid läbi proovida, iseseisvalt katsetada-harjutada. Nii suuremaid vigu kui väiksemaid apsakaid tuleb töö käigus ikka ette - tähtis on mitte kurvastada, vaid eksimused hiljemalt artikli lõppviimistusjärku jõudes kindlasti parandada.

Innukust ja püsivust edasiseks toimetamiseks ja kirjutamiseks! Lisaküsimuste ja murede korral ära kõhkle õppejõudude poole pöördumast - oleme Sulle rõõmuga abiks!

Kk1058 (arutelu)