Kasutaja arutelu:Annikip/Meediatööstus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon

Artikli ülesehitus on lihtne ja loogiline. Algul on mõisted ilusti lahti seletatud ja teiste mõistedega seostatud, seejärel on suundutud meediatööstuse ajaloolise arengu juurde. Artikli lõpus räägitakse tänapäevastest suundumustest ning meediatööstusest Eestis. Seega ülesehitus igati loogiline ja arusaadav. Mõnda eriti olulist punkti minu arvates välja ei jäetud. Eraldi punkt oleks võinud olla meediatööstuse käive kohta erinevatel aegadel võrreldes mõne muu tööstusega. Natukene oli sellest juttu erinevates lõikudes. Rohkem infot oleks võinud olla ka meediast kui inimeste mõjutusvahendist.

Artikkel on hoolikalt koostatud. Kirjavigu ma eriti ei täheldanud (leidsin mõne üksiku trükkimisel tekkinud hooletusvea), kuid artikli võiks veel korra keegi teine üle vaadata, et need vähesedki vead elimineerida. Tekstimaterjali on piisavalt (ei ole vähae, ega ka liiga palju), selle jõuab ilusti läbi töötada. Lugemine ei muutu igavaks. Kohati on tekst võibolla natuke keeruline ning mõnda kohta peab mitu korda lugema, et mõttest õigesti aru saada.

Teksti internetist otsa maha kopeeritud ei ole. Seda, kas raamatu teksti ka muudetud on, ma ei tea, sest need mõned raamatud, mida peamiselt kasutatud olid, ei ole mulle hetkel kättesaadavad. Samas on hea, et palju oli kasutatud just raamatumaterjali, sest internet on tänapäeval enamikule inimestele kättesaadav, sellised erialased raamatud aga mitte. Lisaks oli kasutatud mitmeid inglisekeelseid materjale. Kuna paljud inimesed ei valda inglise keelt vabalt, on hea, et nad nüüd sellele materjalile eesti keeles ligi pääsevad. Tekstile on kenasti viidatud. Jäi silma, et mõni lõik tugineb ainul ühele allikale. Artikkel (või vähemalt mõni lõik) oleks huvitavam, kui allikaid oleks rohkem.

Sisu koha pealt tundub, et suurt rõhku on pööratud meediatööstusele, kui reklaami vahendajale. Meedia ja massimeedia meelelahutuslik pool on jäänud tahaplaanile, ometi mängib see suurt rolli tavainimese elus. Rohkem rõhku oleks võinud pöörata ka meediale kui propagandavahendile (nt poliitiline propaganda). Artilkis on küll mainitud, et meedia mõjutab inimeste suhtumisi, kuid sellest oleks saanud ja võinud hoopiski rohkem rääkida (näiteks meie väikeses Eestiski suudab vene meedia Eesti venelaste Eestisse suhtumist tugevasti mõjutada, erinevad rahvad, keda propaganda abil on vaos hoitud).

Veel jäi silma, et lõigus, mis rääkis meedia ajaloolisest arengust, ei olnud ajaloo kohta nii palju, kui oleks võinud olla. Loomulikult ei saa kogu meediatööstuse ajalugu ühte artiklisse suruda, kuid midagi oleks võinud selle ajaloo punkti juures veel olla.

Artiklile oleks võinud lisada ka pildimaterjali. Midagi huvitavat oleks kindlasti leidnud.

Artikliga on vaeva nähtud. See on loogilisedlt üles ehitatud ja materjal ei ole internetist maha kopeeritud. Mõnast aspektist oleks võinud rääkida rohkem ja mõnest jällegi natuke vähem. Juurde oleks võinud lisada ka pilte. Üldmulje on kena --Ansa145 (arutelu) 1. mai 2012, kell 13:30 (EEST)[vasta]