Kasutaja arutelu:AnnikaLaa/maakuli degeneratsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tagasiside andmise kohal arvestan, et tegu on siiski artikli mustandiga.

Artikkel tundus olevat mustandina juba piisavalt pikk ja vastas nõuetele, sisukord ja alampealkirjad olid ilusasti vormistatud. Ülesehitus on loogiline, definitsioon on antud lühidalt ja konkreetselt, kuigi mulle jäi natukene segaseks, et kas maakuli degeneratsioon on seotud just ainevahetuse häirumisega või ikkagi konkreetselt kollatähni enda kahjustumisega. Refereerimine tundus idee poolest olevat korras aga mulle endale ka pakkus viidete vormistamine parajat peavalu niiet ma siinkohal väga nokkima ei hakka, siiski tuleks need kindlasti hiljem üle vaadata. Esialgsel pilgul plagiaati ei tundunud olevat, tekst on sidus aga mõnes üksikus kohas oli natukene algteksti külge kinni jäänud (mis pole väga hull, sest teatud fakte võib olla raske täiesti oma sõnadega edasi anda). Antud artikkel ei tundu olevat üldse ingliskeelse tõlge, kuigi sealt oleks ka saanud kasutada päris palju materjali. Viited on esitatud piisavalt tihti aga nagu ma enne mainisin siis viidete vormistuse osa tuleks kindlasti üle vaadata. Tekst on edasi antud mõistetavalt, kuigi ma jätaks autori enda kontrollida õigekeelsust, lauseehitust ja muid reegleid. Isiklikult arvan, et esmapilgul tundus too aspekt üsna korras olevat. Mis kõige rohkem silma jäid olid trükivead, vaata kindlasti ise kullipilguga tekst üle (näiteks sümptonid peaks olema sümptomid, vahepeal oli osa tähti sõnast puudu või tühik sõnade vahelt ununenud jne). Artiklile võiks lisada vähemalt silma ehitusest pildi, et saaks ka visuaalse ettekujutuse kollatähni asukohast ja võib-olla ka kaunistuseks foto silmapõhjast. Artiklis oli kenasti antud ka Eestiga seotud infot.

Kokkuvõtteks võin öelda, et isiklikult artikli mustand meeldis nii teema seletuse poole pealt kui ka ülesehituse poolest. Soovitan ka ingliskeelse artikli läbi lugeda ja ehk sealt veel mõned ideed üles korjata. Edu lõpliku artikli kirjutamisega!

--Triinu a (arutelu) 4. november 2017, kell 20:34 (EET)[vasta]


ÕA Avelt:

  • Teksti paremaks mõistmiseks soovitan lisada joonise (nt http://www.startstemcells.com/img/macular-degeneration.jpg muuta eestikeelseks)
  • (AMD-age-related [[macular degeneration) ---- ebavajalikud nurksulud
  • Maakula degeneratsioon või maakuli degeneratsioon? --- tekstis kasut mõlemat sõna
  • Kas kaugelenägevus on ka riskifaktoriks? - ei leidnud seda kirjandusest...
  • Druusid kirjutatakse teksti sees väikese tähega. Ja kontrolli link üle, sest sinu oma suunab valele Druuside lehele.
  • mõned üksikud trükivead veel sees

--Aveav (arutelu) 3. detsember 2017, kell 11:24 (EET)[vasta]

ÕA Svealt:

  • Vormistus on veidi vale. "Sümptomid", "Põhjus ja riskifaktorid", "Vormid" jne peaksid olema vormistatud eraldi peatükina (pealkirjana) ning punktid 2.1, 3.1, 3.2 jne alampealkirjadena.
  • Aastane kirjutatakse eelneva arvuga kokku või ühendatakse sidekriipsuga.
  • Oled kasutanud sõna kuni asemel arvude vahel kord sidekriipsu, kord mõttekriipsu. Palun muuda need kõik mõttekriipsudeks.
  • Võiksid üle vaadata ka sõnajärje.

--Svea (arutelu) 6. detsember 2017, kell 10:12 (EET)[vasta]

Võid oma artikli põhiruumi laadida. Juhend selleks on siin. Kui artikkel on põhiruumi laaditud, on töö arvestatud.

--SveaTarkin (arutelu) 15. detsember 2017, kell 19:14 (EET)[vasta]