Kasutaja:Taivo/Kvaliteedikriteeriumid

Allikas: Vikipeedia

Artikli kvaliteedikriteeriumid on nõuded, mille järgimise alusel määratakse artikli kvaliteediklass.

Head artiklid[muuda | muuda lähteteksti]

Rahuldav artikkel[muuda | muuda lähteteksti]

Artikkel on üldiselt täielik ja suuremate probleemideta, kuid siiski ei vasta headele artiklitele esitatavatele nõuetele. Küll aga vastab ta kuuele rahuldava artikli nõudele.

  1. Artikkel on enamjaolt viidatud. See ei tule arvesse, et artikli lõpus on kasutatud materjalid, vaid artikli sees peavad olema siseviited. Sellel tasemel pole vaja, et kõik väited oleks viidatud. Ta ei tohi kanda viitamise malli {{viita}}.
  2. Artikkel katab kõik teema põhilised aspektid, olulisi käsitlemata teemavaldkondi ei tohi olla. Kui tahaks seda artiklit parandada heaks artikliks, peaks suurem osa tekstist olemas olema. Artikli sisulised puudused ei tohiks olla ilmsed isikule, kes pole selle teema asjatundja. Siiski võivad väheolulised küljed olla puudulikud või isegi puududa. Ta ei tohi kanda toimetamise malli {{toimeta}}.
  3. Artikkel peab olema struktureeritud: jaotatud peatükkideks ja vajadusel alapeatükkideks. Artikli alguses peab olema esimene lõik (eriti pika artikli korral esimesed lõigud), millega on artikli sisu kokku võetud. Need ei pea olema nii pikad kui inglise vikis.
  4. Artikkel on piisavalt hästi kirjutatud. Seal ei tohi olla palju õigekirjavigu ja stiil peab olema entsüklopeediline. Liigne kantseliit on samuti ebasoovitatav. Ta ei tohi kanda keeletoimetamise malli {{keeletoimeta}}.
  5. Illustratiivsed materjalid (pildid, graafikud, tabelid, infokast) on enamjaolt olemas. Sellel tasemel ei nõuta, et Commonsist võetud materjalid oleks tõlgitud eesti keelde.
  6. Artikkel peab olema kirjutatud üldarusaadavas keeles. Tuleb püüda kasutada selliseid sõnu ja väljendeid, mis oleksid arusaadavad keskkooli lõpetanud inimesele. Kui tehnilisi termineid ei saa vältida, siis tuleb nad linkida, võimalusel ka selgitada. Ta ei tohi kanda vikindamise malli {{vikinda}}.

Lugeja, kui ta pole just väga nõudlik või selle eriala asjatundja, peaks jääma selle artikliga rahule.

Keskpärane artikkel[muuda | muuda lähteteksti]

Lugeja peaks saama keskpärasest artiklist teema kohta üldise ülevaate. Siiski võib artiklis olla silmnähtavaid puudusi.

Artiklis on palju materjali, kuid siiski on üht-teist olulist puudu. Artiklis võib olla ka üleliigset teksti. Artiklis peaks olema viiteid usaldusväärsetele allikatele, mis selle taseme juures võivad olla kasutatud kirjanduse loetelus, ehkki rahuldava artikli saamiseks tuleb konkreetselt näidata, missugune väide kust pärineb.

Lühidalt on keskpärased artiklid need, mis ei vasta mõnele rahuldava artikli nõudele. Selles võib puududa olulisi asju, ta võib sisaldada palju õigekirja- ja stiilivigu, sealhulgas kantseliiti, tekst võib mitte olla lõpuni neutraalne või sisaldada originaaluurimust.

Keskpärane artikkel peab olema struktureeritud: jaotatud peatükkideks ja vajadusel ka alapeatükkideks.

Keskpäraseks ei peeta artiklit, millest on sisuliselt pool puudu. Kui näiteks artiklis jalgpallurist on põhjalikult kirjeldatud koondisekarjääri, aga klubikarjäärist on paari lausega üle libisetud, kui artiklis laulvast näitlejast on tema näitlejakarjääri osa põhjalik ja lauljakarjääri kõigest mainitud, siis need ei ole keskpärased artiklid. Kui artiklis pole kasutatud allikaid isegi mainitud, siis pole see samuti keskpärane artikkel.

Start-klassi artikkel[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklis on suuri puudusi, olulised teemavaldkonnad on katmata. Sel juhul vajab enamik lugejaid teemast rohkem kui artiklis kirjas.

Artikkel langeb sageli start-klassi kasutatud materjali puudumise pärast.

Start-klassi artikkel ei tohi olla kustutamise ohus. Artiklist peab tulema välja, miks see teema on entsüklopeedilise tähtsusega. Samuti peab olema määratletud (näiteks definitsiooni abil), millest see artikkel räägib.