Kasutaja:Marshmari/Haxe

Allikas: Vikipeedia

Haxe on kõrgtasemeline piiriülese platvormiga programmeerimiskeel ja kompilaator, mis suudab valmistada rakendusi ja lähtekoodi mitmetele arvutiplatvormidele ainult ühest koodibaasist.[1][2][3][4] See on vabavaraline tarkvara, mida väljastatakse nii GNU General Public Licence'i teise versiooni all kui ka standardse MIT Licence'i all.

Haxe sisaldab tuntud funktsionaalsusi, mis on toetatud kõikidel platvormidel. Näiteks võib tuua numbrilised andmetüübid, tekst, massiivid, kahendsüsteem ja ka mõned tuntud failiformaadid. Eksisteerib ka platvormispetsiifiline rakendusliides Adobe Flashi, C++, PHP ja muude programeerimiskeelte jaoks. OpenFL, Kha ja Flambe on populaarsed Haxe'i raamistikud, mis lubavad luua mitmeplatvormilist sisu ühest lähtekoodist.

Haxe loodi mõttega, et kliendipoolne ja serveripoolne suhtlus võiks toimuda ühes keeles, mis omakorda lihtsustab nende omavahelist suhtlust. Koodi, mis on kirjutatud Haxe'i keeles, saab kompileerida sellistesse keeltesse nagu ActionScript 3, JavaScript, Java, C++, C#, PHP, Python, Lua ja Node.js. Otse saab kompileerida ka SWF'i ja Neko baitkoodi.

Paljud populaarsed IDE-d ja lähtekoodiredaktorid toetavad Haxe'i programmeerimiskeelt. Praegu puudub soovitatav keskkond või tööriist, mida Haxe Foundation oleks ametlikult soovitanud. Tuumfunktsionaalsused nagu süntaksi esiletõstmine, koodi automaatlõpetamine, refaktoorimine, silumine jm on saadaval erinevates astmetes.

Selleks, et võimendada eksisteerivat koodi, on Haxe'i kommuun loonud lähtekoodi muundureid ActionScript 3 ning C#'i keeltest Haxe'i keeleks. Haxe'i kompilaator suudab iseseisvalt Haxe'i väljundina väljastada lähtekoode programmeerimiskeeltest nagu ActionScript 3, C++, C#, Java, PHP ja Python, mida saab eraldada Haxe'i ökosüsteemist ja arendada traditsiooniliste meetmetega.

Tuntud Haxe'i koodi kasutajad on sellised firmad nagu BBC, Coca-Cola, Disney, Hasbro, Mattel, Nickelodeon, Prezi, TiVo, Toyota ja Zynga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Haxe'i arendus algas 2005. aasta oktoobris. Esimene beetaversioon ilmus välja 2006. aasta veebruaris. Haxe 1.0 väljastati 2006. aasta aprillis koos Adobe Flashi, JavaScripti ja Neko programmide toetusega. PHP-d hakati toetama aastal 2008 ning C++ aastal 2009. Modernseid platvorme nagu C# ja Java hakati toetama aastal 2012, kui väljastati kompilaatori ümberkirjutatud versioon.

Haxe'i programmeerimiskeelt arendas Nicolas Cannasse ning teised kaasaitajad. Algselt oli selle keele nimeks 'haXe', sest see oli lühike, lihtne ja "sisaldas X tähte", mida autor pidas vajalikuks, et uus tehnoloogia oleks edukas.

Haxe on järelkäija ActionScript 2 kompilaatorile MTASC, mille looja oli samuti Nicolas Cannasse, ning mida väljastatakse GNU General Public License'i 2 või vanema versiooni alt.

Keel[muuda | muuda lähteteksti]

Haxe on üldotstarbeline keel, mis toetab objektorienteeritud programmeerimist, üldist programmeerimist ning erinevaid funktsionaalprogrammeerimise konstruktsioone. Iseärasused nagu iteratsioonid, erindid ja koodipeegeldused on samuti osa selle programmeerimiskeele sisseehitatud funktsioonidest. Erinevalt teistest programmeerimiskeeltest on Haxe'i keelel andmetüübi süsteem, mis on nii tugev kui ka dünaamiline. Kompilaator kontrollib neid tüüpe kaudselt ja annab kompileerimisaja veateateid, aga lubab kasutajal ka tüübi kontrollimise vahele jätta ja toetuda sihtplatvormi dünaamilisele tüübihaldamisele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. (04.11.2018) "Nicolas' announcement of spelling change on Haxe official mail list".
  2. Ponticelli, Franco (04.11.2018). Professional haXe and Neko. Wiley. ISBN 0470122137.
  3. Ivanov, Michael (04.11.2018). Away3D 3.6 Cookbook. Packt Publishing Ltd. ISBN 1849512817.
  4. Doucet, Lars (04.11.2018). "Haxe/OpenFL for home game consoles". Gamasutra.