Kasutaja:Ludvigl/Renderdusfarm

Allikas: Vikipeedia

Renderdusfarm ehk renderdusklaster on suure jõudlusega arvutisüsteem ehk arvutite klaster, mille ülesandeks on 3D-programmides tehtavatest mudelitest, piltidest või animatsioonidest (näiteks Blender, Cinema 4D) genereerida fotoreaalseid arvutis kasutatavaid 2D-kujutisi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Renderdusfarmi mõiste tuli esmalt esile Audodesk 3D Studio animeeritud filmi "The Bored Room"[1] produktsiooni käigus juulis 1990. aastal. Animatsiooni valmimine oli määratud pealtnäha võimatule tähtajale, mistõttu pidi kasutama suuremat renderdusvõimsust, et soovitud tähtajaks valmis jõuda. Selleks konfigureeriti käsitsi mitmed Compaq 386 arvutid renderdama konkreetset animatsioonilõiku, et jagada kogu animatsiooni renderdusaega mitme arvuti vahel. Tänapäeval on renderdavate osade ära jagamine arvutite vahel automatiseeritud.

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Renderdusfarm töötab klient-server põhimõttel, kus server saab ühelt arvutilt käsu renderdamise alustamiseks ning jagab renderdava projekti klient-arvutite (vabade renderdavate arvutite) vahel automaatselt laiali. Renderdusprotsessi ning klient-server arvutite tööd haldab peamiselt eraldi tarkvara, mis juhib renderdavate projektide järjekorda, jagab ära projektide kaadreid ning optimeerib töövoolu. Renderdusprotsess koosneb kolmest etapist:[2]

  1. Renderdamise ülesseadmine – renderdatava animatsiooni või 3D-mudeli töötlusprogrammi projektifail lisatakse renderdusfarmi halduri programmi. Renderduse alustamise eelduseks on see, et olemas on programm, vaba arvuti ning sihtkoht, kuhu renderdatud pilt või animatsioon salvestatakse.
  2. Renderdamine – renderdamise käivitamisel saavad kõik vabad arvutid käsu alustada projekti renderdamist. Vabad arvutid renderdavad projekti paralleelselt vastavalt halduri määratud sätetele. Kõigil renderdavatel arvutitel peab olema olemas 3D-graafika programm, millest renderdatav projekt pärineb.
  3. Failide kätte saamine – renderdatud projekt on salvestatud kasutaja soovitud sihtkausta ning on kuvatav arvutis tervikliku pildi, animatsiooni või videona.

Kasutusala[muuda | muuda lähteteksti]

Renderdusfarme kasutavad peamiselt suure produktsiooniga filmistuudiod ja 3D-graafika ning animatsioonide disainerid. Projektide renderdamine võib võtta erinevalt aega. Tavaline renderdusaeg animeeritud graafika või mudeliga kaadri kohta on 30 minutit kuni tund. Küll aga näiteks "Transformers: Revenge of the Fallen" filmi ühe tegelase Devastatori renderdamine võttis aega 72 tundi kaadri kohta.[3]

Olemas on kolme tüüpi renderdusfarme. Esimene neist on lokaalne renderdusfarm, mis töötab vaid konkreetsete arvutite peal lokaalses võrgus. Teine tüüp on avalik renderdusfarm, kus kasutajad saavad oma arvutid renderdamise jaoks "vabaks teha" ning sellega pakkuda arvutusjõudlust projektide renderdamiseks. Kolmandaks on olemas pilveteenuse kaudu töötavad renderdusfarmid, mis pakuvad peamiselt tasulist teenust kaadrite kiiremaks renderdamiseks ning nõuavad kõrge kiirusega internetiühendust.[2]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]