Kasutaja:Kaisaarkoppel/Securitas AB

Allikas: Vikipeedia
Securitase auto Rootsis
Securitas - vanarooma julgeoleku- ja stabiilsusejumalanna.

Logo kolm punast täppi sümboliseerivad ettevõtte püsiväärtusi: terviklikkus, valvsus ja abivalmidus.

Securitas AB on rahvusvaheline turva- ja kaitseteenuseid pakkuv Rootsi firma ligi 330 000 töötajaga.

Securitas pakub turvateenuseid kodudele, töökohtadele kui ka avalikele kohtadele 53 riigis üle maailma: Põhja-Ameerikas, Euroopas, Ladina-Ameerikas, Kesk-Idas, Aasias ja Aafrikas.

Peamised turvateenused on spetsialiseeritud valve, mobiilsed teenused, monitooring, tehnilised lahendused, turvaalane nõustamine ja riskianalüüsid.

Kontserni organisatsiooni ärisegmendid on Põhja-Ameerika turvateenused (Security Services North America), Euroopa turvateenused (Security Services Europe) ja Ibero-Ameerika turvateenused (Security Services Ibero-America).

2015. aasta kogukäive oli 80,860 miljardit Rootsi krooni (8,5 miljardit eurot), millest tegevuskasum 4,089 miljardit Rootsi krooni (430 miljonit eurot).


Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõte asutati 1934. aastal Helsingborgis nime all AB Hälsingorgs Nattvakt. Samal aastal võttis selle üle Erik Philip-Sörensen ja muutis järgmisel aastal ettevõtte nimeks Förenade Svenska Vakt AB. Ettevõte laienes esialgu Lõuna-Rootsis mitme väikese turvafirma ülevõtmise kaudu. 1949. aastal asutati ettevõttele turvaseadmeid pakkuv tütarettevõte AB Securitas Alarm. 1950. aastatel hakkas ettevõte laienema ka välismaale.

1972 kujundati ettevõte ümber ja tema nimeks sai vanarooma julgeoleku- ja stabiilsusejumalanna Securitase järgi Securitas AB. Ühtlasi võeti kasutusele logo, mis sisaldab kolme punast täppi ja sõna "Securitas". Need täpid sümboliseerivad ettevõtte püsiväärtusi: terviklikkus, valvsus ja abivalmidus.

1976 müüs Erik Philip-Sörensen ettevõtte oma poegadele Järgen ja Sven Philip-Sörensenile. 1981 jagati ettevõte kahe poja vahel nii, et see jäi Rootsis tegutsema nime Securitas all, aga välismaal hakati tegutsema nime Group 4 (tänapäeval osa turvakontsernist G4S) all. 1983 müüdi Securitas investeerimisettevõttele Skrinet.

1985 sai uueks omanikuks Investment AB Latour.

1989-1991 laienes Securitas taas välismaale, võttes üle Norras, Taanis ja Portugalis tegutsevaid ettevõtteid ning hakates tegutsema ka Ungaris. 1991. aastal noteeriti Securitas Stockholmi börsil.

1990. aastatel laienes Securitas Euroopa riikidesse (Prantsusmaa, Šveits, Austria, Saksamaa, Hispaania, Soome). 1999 omandas Securitas Pinkertoni (number üks turvafirma USA's). 2000 omandas ka Burnsi, mis oli teine suurim turvafirma USA's. Lisaks neile ka teisigi USA piirkondlikke turvaettevõtteid. Securitas sai USA turul kõrgele kohale 20 %-lise turuosaga.

2001 Securitas jaotati viieks spetsialiseeritud üksuseks. Securitas omandas Loomis, Fargo & Company ja sai sellega USA sularahakäitluse turu eesotsa.

2004 Turvasüsteemide (The Security Systems) üksus omandas ettevõtted Bell Group UK UK's ja Eurotelis Prantsusmaal ja sai turuliidriks pankadele ja teistele kõrgete turvastandarditega klientidele.

2007. aasta esimesest jaanuarist jagati Securitas üksusteks, mis on sarnane praegusele struktuurile:

2008 jaotati endine üksus Loomis osanike vahel ning ta nimetati eraldi ettevõtteks Stockholmi börsil.

2015 saadi kokkuleppele ning Securitas omandas Dibebold'i Põhja-Ameerika turvaelektroonika äri. Taoline tehing oli suurim viimase viieteistkümne aasta jooksul.

Securitas Eesti AS[muuda | muuda lähteteksti]

Securitas Eesti AS on Securitas AB omandis olev Eesti turvafirma. Eestis tegutseb 100-protsendiliselt emafirmale kuuluv tütarettevõte Securitas Eesti, mille ajalugu ulatub 1996. aastasse.

Securitas Eesti AS pakub valve-, video-, läbipääsu- ja tuletõrjesüsteeme, tehnilist ja mehitatud valvet ning patrullteenust. Osakonnad leiab üheksast suuremast Eesti linnast - Tallinnast, Tartust, Viljandist, Pärnust, Kuressaarest, Rakverest, Narvast, Jõhvist ja Sillamäelt.


Lingid[muuda | muuda lähteteksti]