Kasutaja:Jevgeni Grigorov

Allikas: Vikipeedia


Maavärinad -- on tõeline katastroof. Nad tapavad tuhandeid inimesi ja põhjustavad igal aastal miljardeid dollareid kahju. Pärast kohutavaid maavärinaid alustavad inimesed uut elu, väga rasket. Raudbetoon ja spetsiaalsed sõrestikud on kaevandanud suuri hooneid, kuid mehhanismid, mis vähendavad maavärina järgset raputamist, on siiski suhteliselt uued.

Turvaprobleemid[muuda | muuda lähteteksti]

Ehituseeskirjad ja -määrused nõuavad, et ehitised tagaksid "ohutuse eluks", see tähendab, et need ei tohi suurte koormuste korral kokku variseda ja et inimesed saaksid ilma paanikata ohutult evakueerida.

Kuid ohutute hoonete ehitamine ei tähenda ehituse kokkuhoidu ning kõike selge ja ohutusstandardite järgi tehtavat. Maavärinate tehniliste uuringute interdistsiplinaarse keskuse direktori asetäitja André Filitrau sõnul: "Hoone võiksime kavandada traditsiooniliste meetoditega, mis taluksid suurimat maavärinat ilma kahjustusteta, kuid see oleks nii kallis, mida keegi ei ehitaks," proovime.

Vastuvõtud ehituses[muuda | muuda lähteteksti]

James Mully räägib juhtivatest tehnikatest: "proovige neelata palju maakera liikumise energiat, et hoonet ei tuleks ümber ehitada." See tähendab sageli vastupidavate toodete sisestamist hoone ja selle vundamendi vahele (mantli), näiteks alusisolaatoreid (sokel), mis toimivad kummimatidena, viskoosseid vedelike siibreid, mis toimivad amortisaatoritena, või tavalisi laagreid, mis võimaldavad hoonel pöörduda. See on hoonete ehitamisel väga oluline. Muidugi, kui ehitate väikese kõrgusega väga kõrge hoone, siis muidugi tugeva tuule korral raputab hoone natuke, kuid see pole nii selgelt nähtav.

Maavärina ennetamise uued tehnoloogiad[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmed teadlased uurivad uusi tehnoloogiaid, näiteks täiturmehhanisme (mis tõmbavad talasid vastupidiseks) pinnase liikumist või vundamendi elektroreoloogilisi vedelikke, mis muundatakse vedelikust geeliks lööklainete filtreerimiseks. Igal aastal ei seisa teadus liikumatult ja iga päev loovad inimesed selles valdkonnas uusi tehnoloogiaid, nii et tänapäeval saaks hooneid maavärina ajal kergesti puutumata hoida.

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Enamik varustust on kohandatud sõjalisest varustusest raketitoodete, näiteks punkrite, laevadekkide ja allveelaevade kõvendamiseks pommide ja rakettide vastu, ning seda kasutavad tsiviilehitustööd otsivad töövõtjad. Tavalised inimesed saavad punkrikoode valmistada ja kasutada, kuid see on väga kallis, see toode pole odav ja te ei saa seda just poest osta.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]



[www.scientificamerican.com 1]

[www.slovari.yandex.ru – Russian dictionary 1]


  1. www.scientificamerican.com


Viitamistõrge: Olemas on <ref>-silt rühma "www.slovari.yandex.ru – Russian dictionary" jaoks, aga puudub vastav silt <references group="www.slovari.yandex.ru – Russian dictionary"/>.