Kasutaja:Avjoska/Esimene Eesti inimene Wikimanial

Allikas: Vikipeedia

Esimene eesti vikipedist Wikimanial[muuda | muuda lähteteksti]

Avjoska Wikimanial, 17. juuli 2008

17.–19. juulil Egiptuses Aleksandria linna suurimas raamatukogus toimunud neljandal ülemaailmsel vikipedistide kokkutulekul Wikimania osales esimesena eestikeelse Vikipeedia kogukonnast Ave Maria Mõistlik.

Vikipeedia ei ole ainult entsüklopeedia, selle väga oluline osa on ka kogukonnal, mis seda iga minut muudab ja toimetab.

Praegune raamatukogu õnnistati sisse 2003. aastal vana maailma suurima raamatukogu asukoha lähistele.

Wikimanial selgus, et paljudes keeltes on Vikipeedial samad mured: kuidas motiveerida toimetajaid, kuidas saada rohkem ja paremaid artikleid, kuidas leida vikipedistide hulka oma ala (põllumajandus, tehnika, ehitus jne) asjatundjaid. Hetkel ongi pooleli uurimus, mis muuhulgas püüab leida vastuseid küsimustele, kes on vikipedistid ja kuidas Vikipeediat tehakse.

Globaliseerumise teemalisel sessioonil tuli juttu vähe-esindatud keelte edendamisest. Siinkohal võivad ehk uhkust tunda võrokad, kel on täiesti kodukootud Vikipeedia, mis aitab neil säilitada oma kultuuri ja keelt üldises globaliseerumises.

Paneeldiskussioonides ja sessioonidel oli palju juttu hiljuti alustanud Egiptuse araabia keelsest Vikipeediast.

2008. aasta 31. mai seisuga oli eestikeelne Vikipeedia artiklite arvu poolest 264 keele seas 33. kohal, mis sai konverentsil juhatuse nõustaja Teemu Leinoneni poolt kiituse osaliseks. Oma miljonilise kõnelejate arvuga võrreldes on eesti keel selles nimekirjas väga hea positsiooni saavutanud.

Üritusel osales umbes 650 inimest 45 riigist.

Osalemiseks saadi 15 000 krooni suurune annetus eraisikult.

28. juuli 2008