Kasutaja:Annal99/liivakast

Allikas: Vikipeedia


PURAVIKU TUULEVESKI[muuda | muuda lähteteksti]

Puraviku Tuuleveski

Puraviku Tuuleveski on hollandi tüüpi kuuekorruseline krohvitud paekivist tuulik Raplamaal Valtu külas [1]. Tuuleveski on ehitatud 1815. aastal ning esmamainitud 18. ja 19. sajandi vahetusel. Veski töötas 1936. aastani [2].


Veski ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Paarisaja aasta jooksul on tuulikule tehtud mitu ümberehitust: põhja- ja lõunaküljele ehitati tiibhooned ning silindrikujulise ülaosaga lisati tuulikule kõrgust. Tuuliku põhikonstruktsioonid on osaliselt säilinud. Esimesel korrusel asetseb kaks paekiviseinaga eraldatud ruumi, teine korrus oli tuuliku toimimisaastatel mehhanismide korrus, sellest on järgi jäänud vaid kunagised pilliraamistiku toetumise tapid. Kolmandal korrusel paiknesid veskikivid, samuti pääses sealt ringrõdule. Neljandal korrusel hoiti viljakotte. Viies korrus on tuulikul liigkorrus, millel otsene funktsioon puudus. Kuuendaks korruseks on peaalune korrus, säilinud on puitklotsidel pöörlev puidust tuulikupea krants. Tuuliku pea on kaetud värvitud plekiga.[2]

Veski tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval tegutseb tuulikus PURAVIKU TUULEVESKI OÜ sepikoda, kus 2003. aastast töötavad sepad Harri Riim ja Lauri Laiapea. Seppade käest on võimalik tellida erinevaid sepistusi ning kohapeal töötoas ise sepistamist katsetada. Lisaks tehakse veskis ekskursioone ning avatud on käsitöökauplus, samuti on võimalik veskis üritusi korraldada ja ruume rentida.[3]


VIITED[muuda | muuda lähteteksti]


  1. Britta Lainevool, Ülo Puustak (2011). Mälestiste restaureerimine. Enne ja pärast 2005-2011. Tallinn: Muinsuskaitseamet. Lk 57.
  2. 2,0 2,1 Muinsuskaitseamet (2003). "15369 Valtu mõisa "Puraviku" tuuleveski". register.muinas.ee. Vaadatud 02.12.2018.
  3. Toomas Šalda (26.04.2018). "Heas mõttes hullud Puraviku veskisepad". maaelu.postimees.ee. Vaadatud 02.12.2018.