Kasimir II (Pommeri)

Allikas: Vikipeedia

Kasimir II (poola: Kazimierz II pomorski) (u. 1180 – 1219) oli Pommeri-Demmini hertsog 1187. aastast kuni oma surmani.

Kasimir II oli Bogislaw I ja Poola hertsogi Mieszko III Stary tütre Anastazja poeg. Pärast isa surma 1187. aastal sai Kasimir Pommeri-Demmini kui oma osa Pommeri hertsogkonnast, pärast seda, kui tema vanem vend Bogislaw II sai teise osa hertsogkonnast Pommeri-Stettini ja tema teine vanem vend Wartislaw II, kes pidi esimesena saama Pommeri-Demmini nende onult Kasimir I-lt, oli 1184. aastal surnud.

Kuna Kasimir oli 1187. aastal veel alaealine, valitses 1194. aastani tema asemel tema ema Anastazja, samuti valitses aastani 1189 Swantiboriidist Wartislaw Swantiboricz, kes oli Szczecini kastellaan, ning seejärel Rügeni vürst Jaromar I. Vaatamata sellele, et tema eelkäijad ühinesid 1181. aastal Saksa-Rooma riiki, pidid Kasimir ja Bogislaw II järele andma Taani survele Pommeris. Taani oli juba allutanud Rügeni vürstkonna ning Bogislaw ja Kasimir said lõpuks Knud VI vasallideks.

Taanlased mõjutasid Kasimiri valitsemist mitte ainult vasalli ja liitlase Jaromari määramisega tema seaduslikuks eestkostjaks, vaid ka Pommeri-Demmini põhjapiiri määramisega, mille üle Pommeri ja Rügen vaidlesid, kus Rügen nõudis piiriks Peene jõge ja Pommeri nõudis Rycki jõge kaugemal põhjas. Knudi otsus, mille Anastazja pidi aktsepteerima, soosis Rügeni nõudmisi, ainult Peene-äärsed terrae Wolgast, Lassan ja Ziethen läksid Pommeri kontrolli alla, kusjuures suurem osa vaidlusalusest maast, sealhulgas terrae Lositz (Loitz) ja Wostrose (Wusterhusen), jäid Rügenile.

1198. ja 1199. aastal okupeeris Brandenburgi markkrahv Otto II Brandenburgi ja Taani vahelise sõja käigus Pommeri-Demmini, nihutades Kasimiri valduse põhja poole Rycki jõe lähedale. Kui Valdemar II 1202. aastal Pommeri tagasi vallutas, pidid Kasimir ja Bogislaw II taas leppima Taani ülemvõimuga ja asusid toetama Taanit selle sõjas Brandenburgiga. 1216. aastal lahendati Rügeni ja Pommeri vaheline piir uuesti, lükates selle tagasi peaaegu sinna, kus see oli enne Brandenburgi okupatsiooni. Kui Rügen oli 1199. aastal Rycki jõe lõunakaldale Hilda (nüüd Greifswaldi Eldena ringkonna osa) kloostri asutanud ja andnud sellele tohutud alad vaidlusalusest piirkonnast, kinnitasid Kasimir ja Bogislaw 1218. aastal neid ande, osutades, et need maad olid õieti nende omad olnud.

Kasimir abiellus 1210. aastal Taani Ingardisega (suri u. 1236). Nad said poja Wartislaw III ja tütre Elisabethi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Wartislaw II
Pommeri-Demmini hertsog
1187–1219
Järgnev
Wartislaw III