Kardinal (lind)

Allikas: Vikipeedia
Kardinal
Isane kardinal
Isane kardinal
Emane kardinal
Emane kardinal
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Värvulised Passeriformes
Sugukond Kardinallased Cardinalidae
Perekond Cardinalis
Liik Kardinal
Binaarne nimetus
Cardinalis cardinalis
(Linnaeus, 1758)
Aastaringne levila
Aastaringne levila

Kardinal (Cardinalis cardinalis) on värvuliste seltsi kardinallaste sugukonda kuuluv linnuliik.

Nomenklatuur ja taksonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesena kirjeldas seda liiki teaduslikult 1758. aastal Rootsi loodusteadlane Carl von Linné oma teoses "Systema Naturae". Algselt kuulus kardinal käbilinnu perekonda (Loxia). Aastal 1838 paigutati ta perekonda Cardinalis ja anti teaduslik nimetus Cardinalis virginianus. 1918. aastal anti teaduslikuks nimetuseks Ameerika ornitoloogi Charles Wallace Richmondi järgi Richmondena cardinalis. Praeguse nimetuse sai lind 1983. aastal.

Linnu teaduslik ja rahvakeelne nimetus viitab katoliku kiriku kardinalidele, kes kannavad linnu sulestikule sarnase punase tooniga kooririietust.

Kardinalil on kokku 19 alamliiki.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kardinal on keskmise suurusega laululind. Tema kehapikkus on 21–23,5 cm ja tiibade siruulatus 25–31 cm. Täiskasvanud linnud kaaluvad 33,6–65 grammi. Isased on emastest mõnevõrra suuremad. Täiskasvanud isase sulestik on karmiinpunane, nägu ja kurgualune on must. Sulestiku värvus muutub seljal ja tiibadel tumedamaks ja tuhmimaks. Emase sulestik on kollakaspruuni värvi, peamiselt hallikaspruunide toonidega ning tiibadel, harjal ja sabasulgedel kergelt punaka tooniga. Emase näol olev mask on hallikas või must ning vähem piiritletav kui isasel. Nii isastel kui ka emastel on esilekerkiv hari ja oranžikas nokk. Nokk on koonuskujuline ja tugev. Noorlindude sulestik sarnaneb kuni sügiseni emase sulestikuga, kuni nad sulgivad ja saavad täiskasvanud sulestiku. Jalad on roosakas pruunikad. Vikerkest on pruun. Isasele annavad pulmasulestiku karotenoidid, mida ta saab toidust.

Levila ja elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Kardinal on laialt levinud Ameerika Ühendriikide idaosas Maine'ist Texaseni ning Kanada kaguosas. Lisaks elab ta Mehhikos, Guatemala põhjaosas ja Belize'i põhjaosas. Ta elab võõrliigina Bermudal, California lõunaosas ja Hawaii saartel. Tema looduslikud elupaigad on metsad, aiad, võsastikud ja märgalad.

Vaenlased[muuda | muuda lähteteksti]

Kardinali vaenlaste hulka kuuluvad pistrikud, haukad, õgijalased, valgepea-merikotkad, kaljukotkad ja kakulised. Tibusid ja mune jahivad piimamaod, mustad viibasnastikud, sininäärid, halloravad, rebasoravad, ida-vöötoravad ja kodukassid.

Toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Kardinal toitub peamiselt seemnetest, viljateradest ja taimede viljadest.

Kultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikides on kardinal paljude spordivõistkondade maskott, sealhulgas pesapalliklubi St. Louis Cardinalsi ja ameerika jalgpalli klubi Arizona Cardinalsi maskott. Lisaks on ta paljude USA kõrgkoolide maskott.

Kardinal on seitsme osariigi tunnuslind: Illinoisi, Indiana, Kentucky, Põhja-Carolina, Ohio, Virginia ja Lääne-Virginia. Seda on rohkem kui ühelgi teisel linnuliigil.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]