Kapten Corelli mandoliin

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib romaanist; filmi kohta vaata artiklit Kapten Corelli mandoliin (film)

"Kapten Corelli mandoliin" on briti kirjaniku Louis de Bernièresi 1994. aastal ilmunud romaan.

Romaani tegevus toimub Teise maailmasõja ja selle järgsetel aastatel Kefalloniá saarel Kreeka lääneosas Joonia saarestikus.

Peategelasteks on kohalik doktor Iannis, tema tütar Pelagia ja Itaalia okupatsioonivägede kapten Corelli, kes majutatakse võimude poolt arsti koju. Teose peamine liin on Pelagia elukäik, alates muretust noorusajast läbi raskete aegade kuni kõrge vanuseni. Kandvad rollid on romaanis Pelagial, tema leseks jäänud isal dr Iannisel, elurõõmsal muusikust kaptenil Antonio Corellil, Pelagia esimesel armastatul Mandrasel, viimase emal Drosoulal ja Itaalia sõduril Carlol.

Põhiliseks teemaks on sündmused Kefalloniál, aga kirjanik käsitleb ka üldist sõjategevust Kreekas ja Saksa-Itaalia okupatsiooni. De Bernières naeruvääristab Mussolinit, on kriitiline nii Briti armee juhtkonna, natside kui ka Kreeka kommunistlike partisanide suhtes. Süngelt mõjuvate Itaalia sõdurite massimõrva ja maavärina stseenide kõrval on lõbusaid kirjeldusi külaelust ning peresuhetest ja armastusest, mis sõja kiuste ikka lõkkele lööb.

Eesti keelde on romaani tõlkinud Mart Rummo.[1]

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Film[muuda | muuda lähteteksti]

Romaani põhjal valmis 2001. aastal John Maddeni samanimeline film, peaosades Penélope Cruz, Nicolas Cage ja John Hurt.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Louis de Bernières (2000). Kapten Corelli mandoliin.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]