Kama (pistoda)

Allikas: Vikipeedia
Pistoda kama.

Kama (pärsia قمه) (Eestis tuntud ka kui kinžall) on väike Pärsia mõõk, tuntud Kaukaasias kui kina ja Gruusias kui kama. See on pikk, lai kahepoolne võitlusnuga või lühike mõõk, mis on eriti levinud Tšerkessias ja teistes naaberregioonides Kaukaasias.[1] Kamat on traditsiooniliselt kandnud ka kasakad, kes võtsid selle üle tšerkessidelt ja on üldtuntud "kasaka pistodana" ning kinžallina Venemaal ja Ukrainas. See sarnaneb Vana-Rooma gladiusega ja Šoti dirkiga.[2][3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tyrrell, Henry (1855). The History of the War with Russia: Giving Full Details of the Operations of the Allied Armies. London: London Print. and Publishing Company. p. 5.
  2. Holmes, Richard (2 October 2006). Weapon: A Visual History of Arms and Armor. DK Publishing. p. 187. ISBN 978-0-7566-4219-8.
  3. Egerton, Earl Wilbraham Egerton (1880). An Illustrated Handbook of Indian Arms: Being a Classified and Descriptive Catalogue of the Arms Exhibited at the India Museum: with an Introductory Sketch of the Military History of India. W.H. Allen. p. 143.