Kajaruum

Allikas: Vikipeedia

Kajaruum või kõlaruum, ka reverberatsioonikamber on ruum, mis on kavandatud selliseks, et temas olev heliväli oleks võimalikult difuusne. Kajakambreid kasutatakse akustikas ja elektrotehnikas näiteks mõõtemikrofonide kalibreerimiseks, heliallikate helivõimsuse mõõtmiseks, aga ka materjalide helineeldetegurite määramiseks.

Eestis on kajaruum näiteks Tallinna Tehnikaülikooli akustikalaboris.[1]

Difuusne heliväli kajaruumis[muuda | muuda lähteteksti]

Standardikohases kajaruumis on nõutud, et heliväli oleks difuusne. Difuusne heliväli tähendab, et ruumi kõigis punktides on helirõhutase ühesugune. Difuusses heliväljas on energia tihedus kogu ruumis ühesugune ja kõik heli levimise suunad esinevad võrdse tõenäosusega. See on võimalik, kui ruum on jäikade pindadega, teatud kindlate mõõtmetega ja need mõõtmed on märgatavalt suuremad vaadeldava heli lainepikkusest.[2][3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Marju Kaasik (14.02.2018 18:52). "Tallinna tehnikaülikoolis alustas tööd moodne akustikalabor". ERR-i portaal Novaator. Vaadatud 05.10.2018.
  2. Mikko Kylliäinen, Valtteri Hongisto (2009). Hoonete akustiline projekteerimine : akustika alused. Tallinn: ET INFOkeskus OÜ. Lk 51.
  3. Lawrence E. Kinsler, Lawrence E.. Kinsler, Austin R. Frey, Alan B. Coppens, James V. Sanders (2000). Fundamentals of Acoustics. Wiley. Lk 333.{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)