Kaitseluureagentuur

Allikas: Vikipeedia
Kaitseluureagentuur
Defense Intelligence Agency
DIA pitsat
Lühend DIA
Asutatud 1.  oktoober 1961; 62 aastat tagasi (1961-10-01)
Peakorter Anacostia–Bollingi ühisbaas, Washington
Direktor Jeffrey A. Kruse
Emaorganisatsioon Ameerika Ühendriikide Kaitseministeerium
Töötajaid üle 16 500
Veebileht dia.mil

Kaitseluureagentuur (Defense Intelligence Agency; DIA) on Ameerika Ühendriikide Kaitseministeeriumi koosseisu kuuluv sõjaväeluure agentuur, mille ülesanne on kaitsealase teabe kogumine.

DIA allub staabiülemate ühiskomitee kaudu kaitseministrile. Agentuuri ülesanded on sõjaliste luureandmete pidev kogumine, töötlemine, hindamine, analüüsimine, seostamine ja levitamine. Muude eesmärkide hulka kuuluvad raskesti ligipääsevate teabeallikate tõhusam kindlaksmääramine, kaitseministeeriumi luuretegevuse tõhusam haldamine ning liiasuse kõrvaldamine organisatsioonis ja selle tegevuses.

DIA juht on kindralleitnant Jeffrey A. Kruse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Teist maailmasõda oli USA-s luuretegevus killustatud. Luureandmeid kogus, töötles ning edastas riigisekretärile ja teistele valitsusasutustele kolm sõjaväeametkonda. See tähendas mitmes valdkonnas topelttööd ning oli kulukas ja ebatõhus.

1958. aasta kaitse ümberkorraldamise akt soovis neid puudusi parandada, määrates vastutuse USA relvajõudude ülemjuhatuse luureosakonnale. Ent vastutusliinid jäid ebaselgeks, kooskõlastus oli vilets ning esialgsed tulemused andmete usaldusväärsuse ja täpsuse osas olid puudulikud. President Dwight Eisenhower moodustas 1960 ühistöörühma, et leida paremaid mooduseid riigi sõjaväeluure korraldamiseks.

Ühistöörühma soovitusel teatas USA kaitseminister Robert McNamara 1961. aasta veebruaris staabiülemate ühendkomiteele oma otsusest moodustada kaitseluureagentuur ning käskis neil luua kava koondamaks kogu sõjaväeluure kaitseministeeriumi alla. Töörühma juhtis USA õhujõudude kindralleitnant Joseph Carroll, kellest sai ka kaitseluureagentuuri esimene juht. Staabiülemate ühiskomitee avaldas kaitseministeeriumi direktiivi DIA moodustamise kohta 1. augustil 1961 ja DIA alustas tööd 1. oktoobril 1961.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]