Kaardumus

Allikas: Vikipeedia
Puidu kaardumuse erinevad liigid

Puidu kaardumus on kõrvalekalle, mis tekib tasase puidu ebaühtlasel kuivamisel ja pingete vabanemisel. Kaardumus võib ilmneda ka siis, kui puitu peetakse "kuivaks" (puit võib kuluda ning vabastada niiskust lõputult), kui see imab niiskust ebaühtlaselt või eriti juhul, kui puidul lastakse liiga aeglaselt või liiga kiiresti tagasi minna tema kuiva tasakaaluolekusse. Puidu kooldumises mängib rolli mitu tegurit: puuliik, õhk, päikesevalgus, ebaühtlane viimistlus, temperatuur – isegi saagimishooaja ja kuu gravitatsioonijõuga on mõnes kultuuris arvestatud (näiteks viiuli tegemisel).

Puidu kaardumuse tüübid:

  • pikikaardumus
  • serva pikikaardumus
  • kõmmeldumus
  • keerdumus

Puidu kaardumus läheb USA puidutööstusele maksma miljoneid dollareid aastas. Saetööstusest väljuvad sirged lauad võivad olla poodi jõudes kaardunud. See kergesti juhtuv, mitmetahuline protsess on võetud lõpuks suurema vaatluse alla. Kuigi puidu kaardumust on õpitud aastaid, pole liimpuidu töötlemiseks mõeldud kaardumuse kontrollimise mudelit uuendatud umbes 40 aastat.

Texase A&M ülikooli teadur Dr Zhiyong Cai on uurinud puidu kaardumist, 2003. aastal tegeles ta arvuti tarkvaraga, mis pidi aitama ettevõtetel teha muutusi tootmisportsessides, et puit ei saabuks saeveskist või tehasest sihtkohta kaardunult.[1][2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://today.agrilife.org/2003/04/14/warped-idea-ways-to-stop-swayed-wood-may-be-around-the-bend/
  2. Cai, Zhiyong, Dickens, James R (2004). "Wood composite warping: Modeling and simulation". Wood and fiber science. Soc Wood Sc Tech. 36: 174–185.{{cite journal}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)